Schoology en Edmodo – opmars van de ‘sociale LMS’

De markt van de electronische leeromgevingen (ELO’s) en Learning Management Systems (LMS) is overbezet, dus veel nieuwkomers proberen zich tegenwoordig te onderscheiden door te focussen op nieuwe features of speciale didactische concepten. Schoology en Edmodo zijn zulke nieuwkomers, en spelen met hun ‘social LMS’  in op een van de grootste trends van de laatste tijd: het gebruik van social media binnen onderwijs.In deze review kijk ik naar de mogelijkheden van Schoology en Edmodo , en naar hoe ‘sociaal’ deze ELO’s nu eigenlijk zijn.

Gratis

En dat bekijken gaat gelukkig vrij gemakkelijk, omdat je bij zowel Schoology als Edmodo gratis een account kan aanmaken. Schoology ‘verifieert’ wel eerst of je daadwerkelijk hoort bij een bestaande schoolorganisatie, maar in mijn geval was mijn aanvraag via mijn han.nl e-mailadres binnen enkele dagen goedgekeurd. Schoology is volledig gratis te gebruiken binnen het onderwijs, en er lijken geen beperkingen te bestaan voor het maximale aantal studenten in een course (althans, deze heb ik niet kunnen vinden op de site). Schoology vraagt wel geld voor extra zaken zoals het gebruik van een eigen look en feel, extra opslagruimte en uitgebreidere support. Edmodo is zelf compleet gratis, en biedt momenteel geen extra betaalde functies aan.

Schoology

Wanneer je voor het eerst inlogt op je account, zie je meteen waarom Schoology zich de ‘social LMS’ noemt: de interface is sterk gebaseerd op die van Facebook. Zo zie je meteen je ‘Recente activiteit’: een overzicht van alle zaken die met jou te maken hebben. Ook kun je net als bij Facebook een ‘statusupdate’ plaatsen (bijv. over wat je nu aan het doen bent), en kun je commentaar geven op elke activiteit. Zelfs de pagina-indeling lijkt op die van Facebook, met bijvoorbeeld aan de linkerkant toegang tot gebruikers en agenda’s. Mensen die gewend zijn met Facebook te werken zullen dus snel hun draai vinden in Schoology; voor nieuwkomers op dit terrein zal het even wennen zijn.

Het lijkt logisch dat je Schoology ook kunt koppelen aan al je bestaande social media- accounts, zoals Facebook, Twitter, YouTube en LinkedIn, maar dat blijkt helaas niet te kunnen. En dat is jammer, want studenten en docenten zijn vaak al actief op allerlei social media platforms, en het zou handig zijn geweest als je die activiteiten zou kunnen binnenhalen in je leeromgeving. Wellicht heeft de afwezigheid van deze koppelingen te maken met het feit dat Schoology zich vooral lijkt te richten op de Amerikaanse K-12 markt (primair en voortgezet onderwijs), en dat men daar nog erg voorzichtig is met social media binnen het onderwijs.

Verder biedt Schoology alle functionaliteiten die je mag verwachten van een electronische leeromgeving, zoals:

  • mededelingen, opdrachten en bronnen plaatsen
  • discussieborden
  • een eenvoudige toetsfunctionaliteit
  • uitgebreide rapportagemogelijkheden
  • een uitgebreid gebruikersbeheer

Verder heb ik niet kunnen vinden of Schoology ook metadatastandaarden zoals SCORM ondersteunt; ik denk eerlijk gezegd niet dat dat voor veel docenten of ontwikkelaars een dealbreaker zal zijn. Een digitaal portfolio- functie is helaas ook nog niet aanwezig in Schoology. Schoology biedt verder ook nog een gratis iPhone app aan, waarmee je de belangrijkste functies van Schoology kunt gebruiken. Helaas is er nog geen mobiele webversie, en ook Android smartphones worden nog niet ondersteund.

Samengevat denk ik dat Schoology een interessante keuze kan zijn om als LMS te gebruiken binnen het onderwijs, vooral vanwege de herkenbare interface en de gratis gebruiksmogelijkheden. Wanneer het mogelijk wordt om bestaande social media accounts te koppelen, kan dit wel eens een echt interessant platform worden.

+ Herkenbare, Facebook- achtige interface waar makkelijk mee te werken is
+ Basisgebruik is gratis
+ Gratis app voor iPhone

– Geen integratie met bestaande social media accounts
– Nog erg gericht op Amerikaanse K-12 onderwijs
– Geen mobiele site of app voor Android

Edmodo

Ook Edmodo is een op social media gebaseerde LMS, maar lijkt daarbij minder een al bestaand social media netwerk na te bootsen. Edmodo gaat niet uit van courses en virtual classrooms zoals veel andere leeromgevingen, maar van netwerken. Wanneer je als docent een bron deelt, bepaal je vervolgens met wie je de bron wilt delen binnen je netwerk. Net als Schoology maakt Edmodo daarbij gebruik van een ‘Activity list’; wanneer je inlogt zie je meteen alle voor jou relevante updates en activiteiten. Wat opvalt bij Edmodo is de eenvoudige, bijna minimalistische schermindeling; je vindt hierdoor snel je weg in het systeem. Je kunt tevens alle updates en bronnen voorzien van tags zodat je ze later makkelijker kunt terugvinden.

Ook bij Edmodo ontbreekt nog de integratie met bestaande social media accounts; bij Edmodo zou gezien het netwerk-karakter een integratie met Twitter niet misstaan. Verder biedt Edmodo standaard zaken als documenten plaatsen, een stellingenfunctie, een gradeboek en gebruikersgroepen. Edmodo lijkt iets neutraler dan Schoology als het gaat om doelgroepen; Edmodo is daarom wellicht iets geschikter voor het hoger onderwijs dan Schoology. Edmodo is volledig gratis te gebruiken, maar biedt in tegenstelling tot Schoology weinig mogelijkheden om de interface af te stemmen op de schoolomgeving.

Edmodo biedt mobiele ondersteuning in de vorm van een Android app (die overigens steeds crasht op mijn HTC Legend…) en een mobiele webapp voor andere platforms.

+ Makkelijk te gebruiken, minimalistische interface
+ Volledig gratis
+ Uitgebreide mobiele ondersteuning
+ Meer geschikt voor hoger onderwijs

–  Geen integratie met bestaande social media accounts
–  Vormgeving nauwelijks aan te passen

Een gedachte over “Schoology en Edmodo – opmars van de ‘sociale LMS’

  1. Pingback: Edmodo, een community voor je onderwijs. « Riaan Lous

Reacties zijn gesloten.