Apps in het Onderwijs – Socrative Teacher for Android

Een tijdje geleden schreef ik een review over eClicker, een ‘Student Response System’, waarmee je studenten via laptop of smartphone kunt laten stemmen op stellingen of vragen tijdens de les. De docentenapp van eClicker (eClicker Server) is echter alleen beschikbaar voor de iPhone of iPad. Voor docenten met een Android- device is er nu Socrative Teacher, een response- app die vergeleken met eClicker ook nog enkele voordelen biedt.

Met Socrative Teacher kun je studenten tijdens colleges laten reageren op stellingen op vragen; studenten kunnen hiervoor hun laptop of smartphone gebruiken. De methode is ongeveer vergelijkbaar met eClicker: de docent start tijdens de les Socrative Teacher op zijn Android Smartphone, waarna er een code verschijnt op het scherm. De student surft op zijn laptop of smartphone naar de site van Socrative en vult de code in. De vragen of stellingen die de docent lanceert verschijnen automatisch op het scherm van de student. Een voordeel van dit soort response apps is dat er van elke stelling of vraag automatisch rapporten en grafieken van de antwoorden worden gegenereerd, die de docent inzicht geven in de gegeven antwoorden. Daarnaast is dit een geschikte  manier om mobile devices actief in de les te betrekken.

Socrative Teacher kent wel enkele belangrijke verschillen met eClicker:

 • Socrative Teacher is volledig gratis te gebruiken, ook voor docent. Voor eClicker server (=de docentenversie) die in je in de Apple Appstore zo’n 8 euro af te rekenen.
 • Je hoeft bij Socrative Teacher niet per se vragen en stellingen in te voeren voorafgaand aan het college; je kunt de vraag ook mondeling stellen (of via een PowerPoint- dia) en Socrative alleen gebruiken als responsie-systeem. Er is een Socrative- plugin voor PowerPoint in de maak; die zou deze zomer (2011) nog klaar moeten zijn.
 • Je kunt vragen vooraf voorbereiden in Excel en deze dan later importeren in Socrative.
 • Na elke stelling of vragenronde mailt Socrative automatisch een rapportage in Excel- formaat naar de docent.
 • Socrative Teacher is momenteel alleen nog voor Android beschikbaar, maar Een iPhone-app is momenteel in de maak. Socrates Student (voor het reageren op stellingen) kan ook via een laptop of ander type smartphone benaderd worden.

Advertenties

2 gedachtes over “Apps in het Onderwijs – Socrative Teacher for Android

 1. Wanner je op je iPhone http://m.socrative.com/lecturer/ ingeeft kom je in de docentenomgeving.
  Je kunt de app dus wel degelijk ook als docent op je iPhone gebruiken!
  Ik vind het een superapp!

 2. Hoi allemaal,

  Ik gebruik het al regelmatig in de lessen, het werkt echt super!
  Ik vroeg mij af of er nog andere docenten zijn die dit gebruiken. Ik ben namelijk erg nieuwsgierig naar hun ervaringen en zou graag met andere docenten in contact komen hierover.

Reacties zijn gesloten.