Bijeenkomsten live streamen vanaf je smartphone met Ustream (#yam #in #hanicto)

De interface van Ustream op de iPhone

Video binnen het hoger onderwijs wordt steeds populairder; ook de HAN is inmiddels al een tijdje bezig met een groot video in onderwijs project. Doorgaans vereist het professioneel streamen van video wel goede apparatuur en enige kennis. Als kwaliteit een iets minder hoge prioriteit heeft kun je echter ook gebruik maken van het videoplatform Ustream en bijbehorende smartphone app. Met Ustream heb je al binnen 5 minuten een live video feed op het web staan. Ustream is gratis te gebruiken in ruil voor de nodige advertenties op je scherm.

De stappen om je eerste live videofeed op Ustream te krijgen vanaf je smartphone zijn eigenlijk best eenvoudig:

  • Maak een account aan op de Ustream website;
  • Log in en maak een ‘channel’ aan. Zorg dat geïnteresseerden je channel makkelijk kunnen vinden, door ze bijvoorbeeld een link te sturen naar je channel.
  • Installeer de Ustream app op je smartphone en log in op je app met je Ustream account. Momenteel zijn er apps voor iPhone en Android. Er is ook een Windows Phone 7 app, maar daar kun je niet mee uitzenden, maar alleen bestaande channels mee bekijken.
  • Om je livestream te starten, klik je op het scherm op het cameraknopje, vervolgens op ‘Go Live’ en tenslotte op de Record knop. Alles wat je nu filmt met je smartphone wordt live uitgezonden op Ustream. Een stream is achteraf integraal terug te kijken op Ustream.

Een mooie methode om bijeenkomsten live uit te zenden op internet, maar ik heb wel enkele bedenkingen:

  • De kwaliteit van de videostream is natuurlijk niet te vergelijken met wanneer je professionele videoapparatuur gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld achterin een collegezaal een presentatie filmt zie je maar weinig detail en het geluid is dan ook erg matig. Wel is dit denk ik een goede ad-hoc oplossing voor bijeenkomsten in een kleinere setting; denk bijvoorbeeld aan een afstudeerpresentatie op locatie waar je als begeleider onverhoopt niet bij kan zijn.
  • Ustream is gratis maar je moet wel tegen de nodige reclame kunnen. Niet alleen de site heeft de nodige ads, ook je videostream begint eerst altijd met een commercial van 30 seconden. Een dan blijkt 30 seconden toch best lang te duren… Uiteraard kun je de commercials afkopen met verschillende betaalde abonnementen.
  • Je kunt je afvragen of het integraal streamen van een bijeenkomst altijd even nuttig is, zeker als de bijeenkomst lang duurt en veel ‘loze momenten’ kent. wellicht is het dan beter om achteraf kortere clips beschikbaar te stellen, die alleen de highlights van de bijeenkomst bevatten.
  • Het streamen van video kost veel bandbreedte op je mobiele internetverbinding. Check daarom eerst hoe groot je datalimiet is bij je provider (bij mijn KPN abonnement is dat bijvoorbeeld 1 GB), of gebruik een wi-fi netwerk indien beschikbaar.

Een gedachte over “Bijeenkomsten live streamen vanaf je smartphone met Ustream (#yam #in #hanicto)

  1. Pingback: Workshop Video op Mobiele Devices » ICT & Onderwijs BLOG

Reacties zijn gesloten.