De iXPERIUM trendgroep test: twee Windows 8- tablets

2013-06-04 11.53.43Het klinkt aantrekkelijk voor scholen: tablets die draaien op Windows 8. Je hebt de mobiliteit en de flexibiliteit van, zeg, een iPad, maar ook ‘gewoon’ het Windows besturingssysteem zodat bestaande software (denk bijvoorbeeld aan het digibord- programma) ook werkt. Is een tablet met Windows dan het ultieme ‘device’ voor het onderwijs? Kan de iPad weer in de kast? Of heeft een Windows 8- tablet misschien toch ook wel nadelen?

Om deze vragen te beantwoorden heeft de iXPERIUM trendgroep waar ik deel van uitmaak) twee tablets met Windows 8 getest:

Deze twee tablets zijn redelijk vergelijkbaar: ze zijn beide voorzien van een Intel Atom Z2760 processor, draaien allebei op een volledige versie van Windows 8 (dus niet op het veel beperktere Windows RT) en hebben beide een forse accu aan boord. De Dell richt zich wellicht wat meer op zakelijk gebruik en ziet er uit alsof deze wel tegen een stootje kan; ideaal voor bassischolen, als de Dell niet zo zwaar was geweest. De Asus ziet er wat lichter en aantrekkelijker uit en ligt goed in de hand, maar voelt ook weer wat breekbaarder aan. Beide tablets zijn geleverd (en dus getest) zonder accessoires als toetsenborden, docks en sleeves. Beide tablets hebben een camera aan de voorkant en aan de achterkant, zodat je er ook foto’s en video’s mee kunt maken. Omdat beide tablets draaien op Windows 8 kun je er programma’s als Windows Movie Maker en Adobe Photoshop op installeren, zodat je video’s bijvoorbeeld direct kunt bewerken op het apparaat; ideaal wanneer je met je klas bijvoorbeeld stop-motion filmpjes wilt gaan maken. De Atom- processor die in beide tablets zit is overigens niet supersnel, zodat je wat geduld zult moeten hebben als je een video aan het bewerken bent. Wat wel weer erg prettig is is dat op beide tablets een USB-poort en een SD-kaart ingang aanwezig is. Zo kun je erg makkelijk je video overzetten op een ander medium. En als je geen USB-stick of SD-kaart hebt kun je altijd nog je bestanden makkelijk ‘in de cloud’ opslaan met de SkyDrive en Office 365- integratie.

Deze batterij gaat nooit leeg!

De Asus Vivotab is qua grootte en gewicht wel vergelijkbaar met een iPad; het scherm van de Vivotab is alleen iets langer en iets smaller dan een iPad. De accu van de Vivotab doet het prima: met 9,5 uur gaat hij net iets minder lang mee dan een iPad. De Dell Latitude 10 is wel echt iets zwaarder en dikker dan een iPad, maar dat komt wellicht ook door de verwisselbare ‘extended battery’ die in onze testversie zit. De uitgebreide accu van de Dell heeft overigens wel een spectaculair uithoudingsvermogen van maar liefst 20 uur. In de praktijk heb je het gevoel dat de accu van deze tablet gewoon nooit leeg gaat. En dat is maar goed ook, want de Dell wordt geleverd met een onhandig grote oplader die eerder voor laptops lijkt te zijn bedoeld. De Dell lijkt door de lange accuduur en de stevigheid wel meer geschikt voor ‘mobiel leren’ en gebruik in praktijkstages, al zal er dan wel een wifi-verbinding aanwezig moeten zijn. Bij beide tablets ontbreekt er namelijk een simkaart-ingang voor mobiel internet via 3G.

Windows 8: Modern of klassiek?

Beide tablets draaien op de basiseditie van Windows 8, en dan heb je twee gebruiksmodi:

  • de ‘Windows 8’ omgeving die je te zien krijgt als je de tablet aanzet en gericht is op aanraakbediening. De omgeving bestaat uit grote ‘tegels’ die informatie uit een of meerdere apps kan weergeven. Apps voor deze omgeving kunnen alleen worden gedownload via de Windows Store.
    De Windows 8- omgeving is ideaal voor tablets. Je bedient de tablet door op allerlei manieren te vegen en te tikken. Je moet de verschillende ‘gestures’ even door hebben, maar je went er snel aan.

  • De klassieke ‘Bureaublad’ omgeving die we kennen van Windows 7 en eerdere versies. Het klassieke bureaublad is onder Windows 8 eigenlijk een soort ‘app’ geworden en te openen via een tegel op het startscherm. In de bureaubladomgeving kun je ook oudere programma’s installeren die je bijvoorbeeld via internet hebt gedownload of op een CD-ROM staan, of programma’s waar nog geen Windows 8- variant van is (zoals Microsoft Office, Google Chrome of Adobe Photoshop).
    De bureaublad- omgeving is niet bepaald ontworpen om met de vingers bediend te worden. Werken met Outlook 2013 is bijvoorbeeld bijna niet te doen zonder toetsenbord of muis. Wanneer je van plan bent om veel te gaan werken in de klassieke bureaublad- omgeving is de extra aanschaf van een keyboard dock (voor beide tablets beschikbaar) haast een verplichting.

Helaas werken beide omgevingen niet echt goed samen; wanneer je bijvoorbeeld een bestaand software programma hebt geinstalleerd, is het even zoeken waar deze nu precies staat. Overigens schijnen het klassieke bureaublad en de Windows 8 omgeving meer geintegreerd te worden in de Windows 8.1 update die dit jaar nog moet uitkomen.

Windows 8 tablets voor het onderwijs?

Zijn deze twee tablets nu interessant voor het onderwijs? Die vraag is moeilijk eenduidig te beantwoorden. Allereerst is er het prijsaspect: De Asus Vivotab Smart 64GB is te koop voor bedragen tussen de 400 en 500 euro; de Dell is verkrijgbaar vanaf 600 euro. Daarmee zitten ze in dezelfde prijsklasse als de iPad. Op toepassingsmogelijkheden zijn de verschillen echter een stuk groter: zo kan een Windows tablet makkelijker in een bestaande Microsoft- infrastructuur worden ingepast, maar zijn er voor de iPad weer veel meer didactische apps beschikbaar. We hebben de voor- en nadelen van deze twee Windows 8 tablets proberen samen te vatten in onderstaand overzicht:

Deze Windows 8- tablets zijn WEL geschikt voor het onderwijs, omdat…

…. je de tablets makkelijk kunt integreren in een bestaande Microsoft- Omgeving;

…. je bestaande, volledige Windows programma’s op kunt gebruiken, zoals digibord- software, remedial teaching programma’s, e-learning authoring software etc.;

…. De tablets stevig gebouwd zijn (met name de Dell Latitude), lang meegaan op een batterij en voorzien zijn van camera’s;

…. Je er Microsoft Office volledig op kunt installeren en gebruiken.

Deze Windows 8- tablets zijn MINDER geschikt voor het onderwijs, omdat…

… Er nog maar weinig didactische apps voor beschikbaar zijn, zeker vergeleken met bijvoorbeeld de iPad;

… de tablets iets trager zijn dan andere tablets als de iPad. Er zijn wel Windows tablets met snellere processoren, maar die zijn relatief duur en hebben vaak een relatief korte accuduur;

… ‘klassieke’ Windows programma’s (zoals Microsoft Office) minder goed te bedienen zijn via het touchscreen. Als je van plan bent veel te gaan werken in de Bureaublad- modus, zul je een losse muis en toetsenbord er bij moeten aanschaffen.