Hands-on: De Nokia Lumia 920 met Windows Phone 8

2013-08-05 11.38.03Hij is al ruim een half jaar te koop in Nederland: de Nokia Lumia 920. Deze smartphone werd in september 2012 gepresenteerd als het ultieme Windows Phone 8 device en kon rekenen op (redelijk) positieve reviews. De Lumia 920 kostte bij de introductie ruim 600 euro, maar is nu al te koop voor rond de 330 euro (de helft van wat een iPhone 5 kost…) . Tijd om eens te kijken hoeveel ‘value for money’ deze Windows Phone 8 smartphone eigenlijk  is.

Microsoft heeft het best moeilijk als het gaat om smartphones en tablets. De verkoop van de Surface RT tablet valt zodanig tegen dat Microsoft er 900 miljoen dollar op heeft moeten afschrijven, en veel Windows Phone 8 smartphones kosten een half jaar na introductie vaak nog maar een fractie van de oorspronkelijke prijs; ook deze Lumia 920 dus. En dat terwijl deze smartphone toch ‘high-end’ is: hij voelt degelijk en luxe aan, en doet qua mogelijkheden niet onder voor een iPhone 5 of Samsung Galaxy S3. Toch lijken ze moeilijk aan de man te brengen, die Windows Phones. Is dat terecht?

Algemeen

De Lumia 920 brengt echt het nostalgische Nokia- gevoel weer terug: hij voelt stevig en degelijk aan, zwaar zelfs. Vast niet kapot te krijgen. Zelfs de ouderwetse Nokia- ringtone (die iedereen vast nog wel kent) is nog steeds in te stellen! Het scherm is helder en groot, uitstekend af te lezen in direct zonlicht (uiteraard goed kunnen testen in deze snikhete zomer…) en zelfs te bedienen met handschoenen (heb ik me gezien de hitte maar even niet aan gewaagd…). Ook nostalgisch: de uitstekende GSM- en Wifi- ontvangst op deze Nokia.  Iets minder nostalgisch: de batterijduur. Ik red het net een dag, en voor m’n gevoel gebruik ik hem dan niet eens heel erg veel. Ik heb hem nog maar net in gebruik, dus wellicht wordt dit nog beter. Ik lees overigens veel tegenstrijdige berichten over de batterijduur: sommige gebruikers redden er met gemak twee dagen mee terwijl bij anderen de batterij binnen een halve dag leeg is. Hoe de batterij zich houdt wanneer je de 4G / LTE verbinding gebruikt heb ik niet kunnen testen; dit vereist een nieuw 4G  abonnement en mijn huidige abonnement is volgens KPN ‘niet om te zetten, meneer’ (geen probleem hoor, stap ik na afloop gewoon over naar een andere provider…).

De 8,7 megapixel ‘PureView’ camera is de ‘headline feature’ van deze smartphone. De camera is voorzien van ‘Optical Image Stabilization’, een functie die betere foto’s bij weinig licht mogelijk maakt, en er voor zorgt dat video’s minder schokkerig overkomen. In de praktijk vind ik de kwaliteit van de daglichtfoto’s ongeveer vergelijkbaar met m’n iPhone 4S; de avondfoto’s zijn wel echt een stuk beter. De kwaliteit van foto’s in het donker (zelfs zonder flits) is echt verbazingwekkend.

Windows Phone 8

Office op Windows Phone 8

Office op Windows Phone 8

Deze telefoon is mijn eerste kennismaking met Windows Phone 8. Over het algemeen ben ik best onder de indruk van het besturingssysteem. De bediening is over het algemeen vrij simpel en het concept van ‘Live Tiles’ is mooi bedacht. Live Tiles zijn de kenmerkende ‘vierkantjes’ op het beginscherm van Windows Phone 8 die actuele updates geven van wat er op dit moment gebeurt. Zo zie je je in een oogopslag of je nieuwe mail hebt, welke tweets er voor je zijn, of er iets op SkyDrive  is gebeurd, etc. De ‘Metro’ (al heet officieel niet meer zo) vormgeving van Windows Phone 8 doet modern aan en bevalt me persoonlijk prima, al kan ik me wel voorstellen dat sommige mensen de vormgeving wellicht wat te strak en daardoor wat saai vinden. Windows Phone 8 reageert lekker vlot op alles wat je doet en is prima om mee te werken; wat me opvalt is dat Windows Phone 8 het ook uitstekend doet op goedkope toestellen, terwijl Android juist vaak wat traag werkt op budget- smartphones. Ook fijn:  Windows Phone 8 aggregeert alle (social media) informatie rondom je contactpersonen in de zogenaamde ‘People Hub’. Je kunt dan per persoon bekijken wat zijn / haar laatste update is op Twitter, Facebook of LinkedIn, wanneer je voor het laatst een smsje naar hem / haar hebt gestuurd, alle recente mailconversaties, etc. Een fantastisch concept. Voor fervente Office en SkyDrive gebruikers zal de ‘Office Hub’ en de SkyDrive- integratie helemaal geweldig zijn; Wil je serieus met Office bestanden kunnen werken op je smartphone, dan is Windows Phone daar wel ‘hands-down’ het beste platform voor.

Helaas zitten er in de huidige versie nog wel wat vervelende bugs:

  • De ‘People Hub’ is zoals gezegd een fantastisch concept; ware het niet dat het synchroniseren van alle social media accounts niet vlekkeloos verloopt. Ik heb bijvoorbeeld meerdere keren mijn LinkedIn- en Twitteraccount moeten verwijderen en weer toevoegen voordat ik alle updates kon zien. Op verschillende fora lees ik dat meerdere gebruikers hier last van hebben.
  • Apps installeer je via de ‘Windows Phone Store’; wanneer er updates voor apps zijn krijg je daar (net als bij iOS en Android) netjes een melding van. Alleen, ik krijg die melding nooit. Ik moet per app handmatig in de Store zoeken of er een update voor uit is. Niet te doen natuurlijk. Ook dit is weer een bug waar meerdere gebruikers hinder van ondervinden.
  • Tijdelijke data wordt in Windows Phone 8 opgeslagen onder het kopje ‘Other Storage’; via ‘Instellingen’ –> ‘Opslag’ kun je netjes terugvinden hoe groot deze tijdelijke opslag is. Het probleem is echter dat deze tijdelijke opslag langzaam steeds groter wordt, zonder dat je deze (handmatig) kunt wissen. Dit is met name een serieus probleem voor Windows Phone- toestellen met weinig intern opslaggeheugen. De Lumia 920 heeft zelf 32 GB opslaggeheugen aan boord, dus daar merk je het niet zo snel.

Wat de meeste gebruikers wellicht nog het meest zal tegenhouden om over te stappen is het beperktere aanbod van apps voor Windows Phone, vergeleken met iOS en Android. Het aanbod apps wordt wel elke week iets beter, maar als je van een iPhone of Android komt en gewend was om veel verschillende apps te gebruiken, zul je een stapje terug moeten doen.

Hieronder een overzicht van mijn meest favoriete iPhone apps met daarbij de beschikbaarheid voor Windows Phone vermeld.

iPhone app Officiele versie voor Windows Phone 8 beschikbaar? Opmerkingen
Whatsapp Ja
Facebook Ja De Facebook- app wordt gemaakt door Microsoft en niet door Facebook zelf. Bevat wel minder features dan de iOS- versie. Verder is Windows Phone 8 standaard al geïntegreerd met Facebook.
Twitter Ja
Instagram Nee Foto’s uploaden naar Instagram kan wel met officieuze apps als Instance en Metrogram. Zijn minder betrouwbaar dan de officiele app op Windows Phone.
DropBox Nee Zijn wel officieuze apps voor, nog niet getest.
SkyDrive Ja
YouTube Nee De door Microsoft ontwikkelde ‘officiele’ YouTube app is niets meer dan een link naar de mobiele website. MetroTube is een goed alternatief, zij het dat deze app niet gratis is.
Feedly Nee Nextgen Reader is een goede officieuze app voor Feedly. Is alleen niet gratis.
Pocket (Read It Later) Nee Pouch is een goede officieuze app, ook deze is niet gratis.
Rabobank Mobielbankieren Ja
Spotify Ja
Trein Ja
Funda Nee
RunKeeper Nee De app ‘Caledos Runner’ kan workouts posten naar je RunKeeper account. Is lang niet zo uitgebreid en betrouwbaar als Runkeeper op iOS.
iSmoothRun Nee
Gmail Nee Gmail binnenhalen kan wel via de Outlook- app op Windows Phone.
Google Maps Nee Er zijn wel officieuze Google Maps apps beschikbaar. Verder heb je natuurlijk Bing Maps en Here Maps, maar deze bevatten niet zo veel informatie als Google Maps.

Het aanbod apps voor Windows Phone is ook in mijn geval dus een stuk minder, maar er valt mee te leven. De Windows Store blijft tevens groeien, er is dus zeker hoop voor Windows Phone.

Windows Phone in het onderwijs?

Dat de hoeveelheid educatieve apps in de Windows Store ook een stuk lager is vergeleken met iOS en Android, zal gezien het bovenstaande niet als een verrassing komen. Windows Phone in het onderwijs is op dit moment vooral in het onderwijs interessant als…:

  • …binnen de schoolomgeving veel gebruik wordt gemaakt van Microsoft Office, SharePoint (2010 of hoger) en andere Microsoft producten;
  • … er niet of weinig gebruik wordt gemaakt van apps die alleen voor iOS of Android beschikbaar zijn;
  • … als er veel gebruik wordt gemaakt van web apps. Ik vind Internet Explorer op Windows Phone namelijk een uistekende en snelle browser.

Op dit moment is Windows Phone binnen het onderwijs vooral nog interessant voor managers en docenten, vanwege de integratie met Exchange (Outlook), Lync, SharePoint en Office, en minder interessant voor gebruik in het onderwijs.

Advertenties