De Asus Eee Pad Transformer – het ideale device voor onderwijs? (#yam #hanicto)

Wat is nu het ideale mobiele device voor gebruik in het onderwijs? Een smartphone hebben we altijd bij ons, gaat lang mee op een batterijlading maar heeft een te klein scherm voor het lezen van lange teksten. Een tablet heeft een vaak een lange accuduur en een goed scherm om van te lezen, maar is weer niet echt geschikt om grotere documenten of presentaties op te maken. Een netbook is meestal te traag voor het serieuze werk en een laptop weer te groot en te weinig autonoom. Het ideale device bestaat dus niet. Of toch wel? Met de Asus Eee Pad Transformer heb je namelijk én een tablet, én een mini-laptop inéén.

De Eee Pad Transformer is in de basis eigenlijk een ‘gewone’ tablet die draait op het Android Honeycomb systeem van Google.  Wat deze tablet echter uniek maakt is het bijbehorende toetsenbord, waarmee je de tablet omtovert tot een kleine laptop. De tablet en het toetsenbord zijn helemaal voor elkaar gemaakt, waardoor je na het inklikken bijna niet meer ziet dat de Eee Pad oorspronkelijk een tablet is. Het toetsenbord heeft een eigen accu, waardoor de tablet een nog langere batterijduur heeft. Daarnaast voegt het toetsenbord ook nog eens twee USB-poorten en een SD-kaartlezer toe; zaken die vaak ontbreken bij andere tablets.

De hamvraag is nu: kun je met de Eee Pad Transformer en het toetsenbord wel langere teksten schrijven of presentaties maken? Is de Eee Pad Transformer een alternatief voor een laptop? Om dat te ontdekken heb ik de Eee Pad Transformer maar eens aan een klein testje onderworpen in ons iXperium. Daarbij zijn me de volgende zaken opgevallen en bijgebleven:

  • Algemeen: mooi apparaat. Het ding voelt niet overdreven plasticky aan als sommige andere Android tablets. Toetsenbord en tablet klikken netjes in elkaar, maar in dichtgevouwen toestand is de tablet wel wat dik en zwaar. Android Honeycomb is ook op de Transformer wat aan de logge kant. Gelukkig heeft Asus de aanpassingen redelijk beperkt gehouden en is Android redelijk ‘ naturel’ op de Transformer.
  • Teksten typen ging me soepel af op het kleine toetsenbord. Het toetsenbord kan zeker niet tippen aan die van m’n Macbook, maar is wel een stuk beter dan de externe toetsenbordjes die je bijvoorbeeld veel ziet voor de iPad. E-mails en notities typen gaat dus prima op de Transformer. Op het toetsenbord zit een kleine trackpad die redelijk werkt; hij is wat minder responsief dan de trackpad op m’n Macbook.
  • Tekstverwerken is een ander verhaal, want dan heb je ook goede tekstverwerkingssoftware nodig. Op de Transformer wordt Polaris Office meegeleverd, een eenvoudig Office pakket dat compatible is met Microsoft Office (dat laatste valt in de praktijk echter wat tegen). Hoewel je er best een tekstdocument of een eenvoudige presentatie mee kunt maken, mis je toch al snel de mogelijkheden van een echt Officepakket, zeker als je zo’n fijn toetsenbord hebt. En dat is jammer, want met het schermformaat en resolutie van de Transformer is best te werken. Uitwijken naar online kantoorpakketten zoals Google Docs of Microsoft Office Web Apps lukt niet echt goed in de standaard browser, daarvoor is deze kennelijk toch net te beperkt. Andere, ‘gewone’ websites werken overigens meestal prima op de Transformer; pagina’s lijken net zo snel te laden als op een iPad.
  • De twee extra USB-poorten in het toetsenbord zijn handig om even snel een USB-stickje uit te lezen. Alleen…

    Het idee is in ieder geval goed...

    Mijn teststickje werkte niet terwijl deze het prima deed op een Windows en Mac computer. Kan een geisoleerd geval zijn; ik had geen andere stick om het nog eens te proberen. Op de tablet zelf zit een HDMI- aansluiting, zodat je de Transformer op een externe monitor of beamer kunt aansluiten, als deze ook HDMI ondersteunt. Jammer dat het toetsenbord geen VGA-aansluiting heeft zodat je de Transformer ook op een oudere beamer kunt aansluiten, veel scholen hebben natuurlijk nog beamers met alleen VGA aansluitingen.

Conclusie: de Transformer is een fijne tablet, maar naar mijn mening nog geen alternatief voor een laptop. De Transformer is vooral handig als je wel het gemak van een tablet zoekt (bijv. om artikelen of boeken te lezen), en af en toe ook snel een notitie wilt kunnen typen. Is lezen van documenten minder belangrijk, maar zoek je wel een klein device waarmee je grotere presentaties en documenten mee wilt kunnen maken, dan lijkt een netbook me een betere optie. Die zijn goedkoper en gevoelsmatig niet veel trager dan de Transformer, en je kunt ook nog eens gewoon werken met Google Docs, Office Web Apps en veel andere softwarepakketten.