Eduroam: nu met (bijna) elk device draadloos netwerken binnen de HAN! (#yam #hanicto)

De HAN heeft al sinds 2001 zijn eigen draadloos netwerk, maar dat is eigenlijk alleen toegankelijk wanneer je extra software installeert. Zo moet je op een Windows laptop een speciaal programmaatje installeren (SecureW2), op een iPad of iPhone een configuratiebestand downloaden, en op een Android toestel een ingewikkelde app installeren. Heb je een Ubuntu (Linux) Netbookje, een Windows Phone toestel of nog een oude Symbian smartphone? Tough luck, deze devices worden helaas niet ondersteund op het HAN draadloze netwerk..

Met je Ubuntu netbook het Eduroam netwerk op!

In deze situatie is nu echter verandering gekomen: de HAN heeft nu net als veel andere hogescholen een ‘Eduroam‘  draadloos netwerk.  Hierdoor kan in principe ieder modern draadloze device op het draadloze netwerk binnen de HAN, zonder dat daar speciale software voor nodig is. Dat maakt meteen dat de handleidingen voor Android en de iPad op deze blog voor wat betreft het draadloze gedeelte overbodig zijn geworden. Op de Insite van de service unit ICT vind je nieuwe handleidingen voor Windows, Mac OSX Lion, iOS en Android (ook in het Engels). Overigens kan het goed zijn dat het ook met andere platforms prima lukt om verbinding te maken met Eduroam. Zo kon ik met een ouder netbookje met Ubuntu Linux 11.10 ook met een paar clicks het Eduroam netwerk op; met een netboek met het Google Chromium OS was ik echter minder succesvol, maar wellicht dat ik hier iets fout deed.

Eduroam heeft overigens nog een groot voordeel: je kunt met je HANaccount ook het draadloze netwerk op bij andere hogescholen die bij Eduroam zijn aangesloten. En dat werkt prima: zo was ik laatst bij hogeschool Windesheim in Zwolle voor een overleg, en m’n Macbook maakt moeiteloos verbinding met het draadloze netwerk daar. Ideaal dus voor studenten die bijvoorbeeld een minor op een andere hogeschool gaan volgen. Voor een lijst met bij Eduroam aangesloten instellingen kijk je hier.

De bedoeling is dat het bestaande ‘HAN’ draadloze netwerk op termijn langzaam wordt uitgefaseerd, ten faveure van Eduroam. Wacht dus niet te lang en sluit ook al jouw wifi devices aan op Eduroam!

Advertenties

4 gedachtes over “Eduroam: nu met (bijna) elk device draadloos netwerken binnen de HAN! (#yam #hanicto)

  1. Pingback: De Apple iPad – wat kunnen we er mee op de HAN? « Apps in het Onderwijs

  2. Pingback: Apps in het Onderwijs – Android binnen de HAN « Apps in het Onderwijs

  3. Pingback: De Apple TV: ideaal hulpmiddel voor het onderwijs? (#yam #hanicto) « Apps in het Onderwijs

Reacties zijn gesloten.