Leuker quizzen met Kahoot (#yam)

Schermafbeelding 2014-03-25 om 16.15.13Er zijn ondertussen best al de nodige webtools beschikbaar waarmee je leerlingen kunt laten reageren op vragen en stellingen; denk hierbij bijvoorbeeld aan Socrative, Mentimeter en GoSoapbox. Docenten die deze tools veel gebruiken zullen het misschien herkennen: ze werken prima en laagdrempelig, maar zijn daarom ook niet heel spetterend. Wil je tussentijds kennis toetsen via smartphones, maar het iets maar als een leuke ‘game’ verpakken, probeer dan Kahoot eens.

Dat werkt best eenvoudig: op www.getkahoot.com maak je een docentenaccount aan, waarna je meteen aan de slag kunt met het maken van een ‘kahoot’, oftewel een quiz, enquete of discussie. Quizzes kunnen bestaan uit simpele meerkeuzevragen, maar ook afbeeldingen en video bevatten. Je kunt verder aangeven of er punten met een vraag verdiend kunnen worden, wat de tijdslimiet is per vraag, en wat de moeilijkheidsgraad is. Met tags maak je je kahoot makkelijker vindbaar, want we delen al onze quizzes natuurlijk wel in deze social media- toepassing. Uiteraard kun je je quiz ook zelf delen via allerlei sociale media.

 

Het afnemen van de quiz is eigenlijk het leukste: de docent start de quiz met de ‘play now’ knop waardoor er een soort leaderboard verschijnt die zo uit een jaren 80 computerspel had kunnen komen (inclusief 8-bits muziekje op de achtergrond… 8-). De leerlingen pakken hun tablet of smartphone en loggen in op de quiz via www.kahoot.it webapp (ik heb geen ‘native app’ kunnen ontdekken in de App Store) en de bij de quiz behorende ‘PIN’. De leerlingen verschijnen automatisch op het leaderboard en de docent start de quiz waarna de vragen automatisch verschijnen op het scherm van de leerling. Tijdens de quiz zie je op het docentenscherm een grafiek van het scoreverloop van de leerlingen, en hoor je een spannende gamemuziek op de achtergrond; visueel is het allemaal erg aantrekkelijk. De docent kan na afloop de resultaten natuurlijk downloaden in een bestand.

Kortom, een leuk alternatief voor docenten die tussentijds toetsen iets meer als een (aantrekkelijk ogende) game willen verpakken. Wie door het visuele geweld heenkijkt zal tevens zien dat de functionaliteit misschien niet heel veel afwijkt van andere quiz- apps als Socrative.

Met dank aan collega’s Joost van Wijchen en Niels Maes voor de tip!

Schermafbeelding 2014-03-25 om 16.03.31 Schermafbeelding 2014-03-25 om 16.26.20 Schermafbeelding 2014-03-25 om 16.33.07

Advertenties