Een PowerPoint-presentatie besturen met je Windows smartphone

ImageOp een Mac kon het al: een Keynote- presentatie geven terwijl je gewoon door de zaal loopt en met je iPhone steeds naar de volgende dia klikt. Voor gebruikers van Office 2013 en Windows Phone heeft Microsoft onlangs iets soortgelijks uitgebracht: Office Remote.

Om Office Remote gebruiken heb je het volgende nodig: een PC met bluetooth en Microsoft Office 2013 (helaas geen ondersteuning voor Office RT op de Surface Tablet) en een Windows Phone 8 smartphone, zoals de Nokia Lumia 920 of de HTC 8X. Zo krijg je Office Remote aan de praat:

  • Op je PC installeer je de Office Remote Add-in voor Office, en op je Windows Phone installeer je de app Office Remote;
  • In de bluetooth- instellingen van je PC koppel je je PC aan je Windows smartphone;
  • In PowerPoint 2013 open je het nieuwe tabblad ‘Office Remote’ en schakel je deze functie in;
  • Je opent de PowerPoint- presentatie die je wilt besturen;
  • Op je Windows- smartphone open je de app ‘Office Remote’. Deze laat een lijst zien van de momenteel op je PC geopende presentaties;
  • Tik op je smartphone de gewenste presentatie aan. Op je PC gaat PowerPoint nu in presentatie-modus; met je smartphone kun je nu via de twee grote knoppen op het scherm naar de volgende en vorige dia. Je kunt in de app ook een lijst met alle PowerPoint- dia’s oproepen voor wanneer je naar een specifieke dia wilt springen, en je kunt in de app een soort laserpointer- modus activeren wanneer je bepaalde zaken wilt aanwijzen op je dia.
  • Overigens ben je niet beperkt tot alleen PowerPoint- presentaties; Office Remote werkt ook in Word en Excel. Dat is natuurlijk nog steeds geen excuus om tijdens je presentatie uitgebreide tekstbestanden en werkbladen te laten zien :-).

Handig, en het werkt goed. Hoe ver je van je PC / laptop kunt staan tijdens de presentatie zal afhangen van de sterkte van de bluetooth-chip in je PC; op mijn Dell Vostro 3360 laptop was 4 tot 5 meter in ieder geval geen probleem. En nu maar hopen dat je niet steeds gebeld wordt tijdens je presentatie :-).