Google Chromebook, de ultieme laptop voor het onderwijs? (#yam #hanicto)

Sinds kort zijn ze in Nederland te koop: De ‘Chromebooks’. Chromebooks zijn kleine, vaak goedkope laptops die draaien op het ‘Chrome OS’ besturingssysteem van Google. Het meest opvallende aan Chrome OS is dat het besturingssysteem eigenlijk niet meer is dan een browser; apps en bestanden staan ‘in de cloud’ en het systeem werkt eigenlijk alleen als je een internetverbinding hebt. Google mikt met de Chromebooks vooral op het onderwijs. Vandaag was het bedrijf Cloudwise gast op het iXPERIUM om de mogelijkheden van Chromebooks en Google Apps voor het onderwijs te demonstreren. Cloudwise ondersteunt scholen bij het implementeren van chromebooks en Google apps in het onderwijs.

ImageIk kreeg tijdens de workshop de gelegenheid om even te werken met een Samsung Series 3 Chromebook; een chromebook die ongeveer 299 euro kost en draait op een energiezuinige ARM-processor. De chromebook startte in zo’n 10 seconden op; via een gastaccount kon ik direct aan de slag (ik typ deze post nu op deze chromebook). De Samsung Chromebook werkt fijn; typen gaat voor mij snel genoeg en de batterij moet zo’n 8 uur mee kunnen gaan. Ik heb op dit moment 7 tabs open in Chrome en het lijkt de laptop allemaal niet te deren, alhoewel bij zwaardere webpagina’s (zoals een grote fotobibliotheek in Dropbox) er wel haperingen optreden.

Wat een Chromebook interessant maakt voor het onderwijs s dat Chromebooks in theorie nauwelijks beheer nodig hebben. Leerlingen met een Google account (of een aan Google gekoppelde schoolaccount) kunnen meteen inloggen op een Chromebook en krijgen dan direct hun eigen apps en bestanden te zien; ongeacht welke chromebook de leerling op dat moment gebruikt. Wanneer een school beter wil kunnen volgen wat leerlingen doen op hun chromebooks, kan de school de chromebooks koppelen aan een beheeromgeving die via het web te benaderen is. Aangezien apps in een browser draaien en niet geïnstalleerd hoeven te worden, heb je nooit te maken met software-updates of conflicterende apps. 

Je moet als school dan wel vooral gebruik maken van ‘web apps’, apps die draaien in een browser en dus niet geïnstalleerd kunnen worden. Dat is prima als je web apps als Google Docs, Gynzy, Squla of Dropbox gebruikt, maar even Microsoft Office of Adobe Photoshop installeren is er dus niet bij. Op zich geen probleem; voor de meeste basale taken zoals browsen en documenten bewerken en delen (via Google Docs of Microsoft SkyDrive bijvoorbeeld) is er wel een web app. Maar foto’s en video’s bewerken in een browser wordt al een stuk lastiger. Tuurlijk, je hebt web apps als WeVideo en Pixlr, maar die kunnen zich momenteel nog niet echt meten met desktop apps als Photoshop en iMovie.

Daarnaast werken Chromebooks het beste als ze verbonden zijn met het internet; apps draaien immers in een browser. Sommige apps (zoals Google Docs) hebben wel een ‘offline modus’ maar dan heb je vaak niet alle functionaliteit in een app. Wanneer je een klas met 30 leerlingen aan de slag zet met chromebooks zul je dus wel zeker moeten weten dat de netwerkcapaciteit van de school het allemaal trekt.

De verplichte overgang naar web apps en de aanwezigheid van een snel draadloos netwerk met veel capaciteit maakt wellicht dat de chromebook voor sommige scholen nog een brug te ver is; scholen zullen voorafgaand aan een implementatie in ieder geval moeten onderzoeken of men uit de voeten kan met alleen maar web apps en hoeveel gelijktijdige verbindingen het draadloze netwerk van de school aan kan. Voor scholen die al gebruik maken van een Google Apps omgeving zijn chromebooks natuurlijk een logische volgende stap.

3 gedachtes over “Google Chromebook, de ultieme laptop voor het onderwijs? (#yam #hanicto)

  1. Pingback: Google Chromebook, de ultieme laptop voor het onderwijs? (#yam #hanicto) | Gadgets en onderwijs | Scoop.it

  2. Goed stuk, eens met de strekking. Dit geeft wel weer nieuwe uitdagingen rondom het beheer van wachtwoorden e.d maar ik denk dat dit de we te gaan is. Zijn er al ervaringen met google Chrome OS op bv een USB stick zodat je ook oude PC’s snel om kan toveren tot actuele snelle browsers, dan hoef je namelijk geen hardware te kopen en dat is pas ideaal voor scholen met oude hardware.

Reacties zijn gesloten.