Met de ActivEngage apps interactief toetsen via het digibord (#yam #hanicto #ixperium)

Er zijn ondertussen diverse apps om studenten of leerlingen in de les te laten reageren op vragen of stellingen via hun smartphone of  tablet; enkele daarvan zijn al besproken op dit blog. Vandaag waren The Activboard People op bezoek op het iXperium om een demonstratie te geven van ActivEngage: een betaalde reeks van apps waarmee je interactief kunt toetsen op ActivBoard digiborden.

IMG_2505

ActivEngage werkt als een soort plugin voor ActiveInspire, de digibordsoftware die met de ‘ActivBoards’ van Promethean wordt meegeleverd. ActivEngage is een zogenaamde ‘Leerling Respons Systeem’ (LRS); dat wil zeggen dat je op digibord vragen en stellingen kunt klaarzetten, waarop leerlingen kunnen reageren met behulp van hun mobieltje of ander apparaat. De docent kan daarbij verschillende vraagtypen gebruiken, en de vragen verrijken met allerlei soorten multimedia. De vragen verschijnen automatisch op de schermen van de leerlingen; en als de leerlingen eenmaal gereageerd hebben worden alle resultaten automatisch bewaard en kunnen zelfs geëxporteerd worden naar Excel. Hieronder enkele bevindingen.

  • ActivEngage werkt alleen in combinatie met de ActivInspire digibordsoftware. Als je al gebruik maakt van ActivInspire lijkt dit me een mooie uitbreiding, maar als je alleen maar op zoek bent naar software om interactief mee te kunnen stemmen tijdens de les, zijn er denk wel laagdrempeligere oplossingen (denk aan de apps Socrative of Mentimeter). De ActivEngage bordsoftware komt me in eerste instantie ook wat complex over. Toch zijn er binnen het iXperium studenten en leerkrachten die de software gebruiken in hun eigen schoolorganisatie, en zij geven aan de software doorgaans wel gebruiksvriendelijk te vinden.
  • Er zijn ActivEngage apps voor iOS en Android, maar nog niet voor alle overige platforms. Ook is er (nog?) geen HTML5- webapp. Met iOS en Android heb je het grootste gedeelte van alle mobiele devices in de klas denk ik wel te pakken, maar zeker niet allemaal.
  • ActivEngage biedt verschillende soorten vraagtypen die verrijkt kunnen worden met allerlei multimedia. Het ziet er allemaal prima en erg bruikbaar uit, maar ik heb (nog) geen mogelijkheden of werkvormen kunnen ontdekken die hen echt onderscheidt van de concurrentie. Maar daar was deze korte demo wellicht ook te beperkt voor.
  • Aangezien ActivInspire intern op een docenten-PC draait blijven alle toetsvragen en ingestuurde resultaten in principe ook binnen de school, en verdwijnen niet ‘in de cloud’ zoals bij de eerder genoemde apps. Voor veel scholen is dat momenteel een belangrijk argument.
  • Om te kunnen stemmen moeten zowel de computer / laptop waar ActivInspire op draait als alle mobiele devices verbonden zijn met hetzelfde draadloze wi-fi netwerk. Uit ervaring weet ik dat het nog wel eens gedoe kan opleveren om alle deelnemers op hetzelfde netwerk te krijgen en dat bleek vanmorgen ook wel weer. Het zou makkelijker zijn als het volstaat dat je apparaat verbonden is met internet, ongeacht het verbindingstype.

ActivEngage is een prima mogelijkheid om leerlingen te laten reageren op vragen en stellingen op het digibord, als je al gebruik maakt van ActivInspire,  je leerlingen beschikken over iOS / Android apparaten en zij allemaal gebruik kunnen maken van het aanwezige wifi-netwerk. Als je simpelweg alleen wilt stemmen tijdens de les zijn er denk ik wel eenvoudigere oplossingen.

Advertenties

3 gedachtes over “Met de ActivEngage apps interactief toetsen via het digibord (#yam #hanicto #ixperium)

  1. Wederom een prima recentie Frank! Dank voor het delen. Groet Paul

  2. Pingback: Stemmen | Platform Digitaal Toetsen.nl

Reacties zijn gesloten.