Impressie van Android 4.2 – maak je eigen ‘Street View’ foto’s met Photo Sphere

IMG_2481Meestal brengt Google elk half jaar wel een nieuwe versie van Android uit, en vorige week kreeg ik de melding dat ik versie 4.2 (die net als Android 4.1 de codenaam ‘Jelly Bean’ meekrijgt) kon installeren op m’n Galaxy Nexus smartphone. Ondanks dat dit maar een relatief kleine update is zitten er enkele nieuwe functies in die zeker de moeite waard zijn, ook voor gebruik in het onderwijs. De meest opvallende toevoeging is ‘Photo Sphere’, een camerafunctie waarmee je zelf ‘photo spheres’, oftewel dynamische panoramafoto’s kunt maken in de stijl van Google Street View. Lees hieronder verder voor een impressie van Android 4.2 en Photo Sphere.

Het maken van een photo sphere werkt eigenlijk best eenvoudig. Je start de camera app op en tikt rechtsonderin op het photo sphere icoon. Vervolgens zoomt de zoeker uit en krijg je hulplijnen te zien op je scherm; je beweegt vervolgens de camera langzaam in de richting van de op het scherm oplichtende stippen. Dit doe je net zo lang tot je eigenlijk je hele beeld hebt gehad; op je beeld zie je langzaam een rommelig samengesteld panorama ontstaan. Als je het hele beeld gehad (let op, je  bent best even bezig voor één foto) druk je op de stop knop en gaat de telefoon op de achtergrond je photo sphere samenstellen. Als je de foto vervolgens opent in de Galerij- app, ziet deze er in eerste instantie uit als een gewone panoramafoto. Druk je echter op de photo sphere icoon, dan wordt de foto interactief en kun je je rondbewegen in de foto, vergelijkbaar met de Street View foto’s van Google Maps. Zeker bij een gelukte foto ziet dit er erg gaaf uit, en voor de duidelijkheid: een photo sphere kun je dus buiten, maar ook binnen maken. Een paar zaken vielen me op:

 • Hulplijnen en stippen helpen je bij het richten van de camera tijdens het maken van een photo sphere

  Het gebied dat je fotografeert mag absoluut niet beweeglijk zijn, want anders krijg je misvormde objecten in je photo sphere. En zelfs dan is succes niet gegarandeerd; zelfs bij het fotograferen van een ruimte zonder mensen en activiteiten (zoals het iXperium op een zeldzaam tijdstip; zie het resultaat hier) waren er meestal enkele pogingen nodig om een goede photo sphere te krijgen. Een voorbeeld van een misvormde photo sphere zie je hier.

 • Om de foto als photo sphere te bekijken heb je wel een speciale viewer nodig. Op de telefoon kan dat gewoon in de standaard Galerij- app, maar op het web zijn de mogelijkheden nog wat beperkt. Op Google Plus gedeelde photo spheres werken standaard, maar wanneer je photo spheres deelt via Twitter of Facebook worden ze nog als gewone panoramafoto’s getoond.
 • Over delen gesproken: op termijn wordt het ook mogelijk om photo spheres te uploaden naar Google Maps, zodat deze de bestaande Street View foto’s kunnen aanvullen. In de VS is het uploaden van photo spheres naar Google Maps nu al mogelijk; wanneer dit ook mogelijk wordt in de rest van de wereld heb ik nog niet kunnen vinden.

Voor het onderwijs biedt Photo Sphere natuurlijk mooie mogelijkheden. Zo kun je tijdens excursies of praktijkleersituaties verrijkte foto’s op deze manier maken en delen; dit kan ook handig zijn als het opnemen van video om bepaalde redenen niet mogelijk is. In een later stadium kunnen leerlingen hun photo spheres delen op Google Maps.

Overige nieuwe functies van Android 4.2

Android heeft nog veel meer nieuwe functies; vooral de volgende zijn het noemen waard:

 • Meerdere gebruikersaccounts op tablets
  Net als bijvoorbeeld bij Windows computers kunnen er meerdere gebruikersaccounts op Android 4.2 tablets worden aangemaakt. Iedere gebruiker kan dan zijn eigen apps installeren en instellingen gebruiken. Handig natuurlijk, zeker voor situaties waarin tablets door meerdere mensen worden gebruikt (zoals in het iXperium). Ik heb dit niet kunnen testen, aangezien deze toevoeging alleen voor tablets beschikbaar is en ik een Android 4.2 smartphone heb.
 • Widgets op het lock screen
  Op het ‘lock screen’ van je Android device kun je nu ook enkele widgets plaatsen; dit kon voorheen alleen maar op de home screens zelf. Op deze manier kun je bijvoorbeeld snel je e-mail checken of je afspraken zien, zonder dat je de toegangscode van je toestel moet intypen. Je kunt nu overigens ook de camera openen zonder het toestel te hoeven ontgrendelen.
 • Google Now: erg handig als je op reis bent…

  Google Now
  Google Now is een soort inteligente assistent die vragen beantwoord voordat je ze überhaupt gesteld (lees: gegoogled) hebt. Dit gebeurt in de vorm van contextgevoelige ‘cards’ die automatisch als notificaties verschijnen. Zo krijg je bijvoorbeeld automatisch reisadvies voor je trip naar het werk, informatie over leuke restaurants in de buurt en informatie over die ene vlucht die je moet halen. Google Now was ook al aanwezig in Android 4.1, en is in deze versie verder uitgebreid; het kan nu bijvoorbeeld informatie over de status van bestellingen uit je Gmail filteren en deze weergeven.

Android 4.2 is een mooie update, ook al klagen sommige gebruikers wel over enkele bugs (waarvan de kalenderbug de meest schrijnende is) en de afgenomen batterijduur. Verder zal het voor de meeste Android gebruikers zuur zijn dat het nog wel even kan duren voordat Android 4.2 naar hun toestel komt. Toestellen uit de ‘Nexus’ reeks (zoals mijn Galaxy Nexus smartphone) worden door Google zelf onderhouden en krijgen meestal als eerste de nieuwste Android versies. De meeste fabrikanten onderhouden hun Android devices zelf, en lopen vaak achter met het uitbrengen van updates. Daarnaast passen bedrijven als Samsung en HTC hun Android smartphones  vaak erg aan, met bijvoorbeeld eigen camera apps en eigen widgets. Het zou dus maar zo kunnen dat een functie als Photo Sphere dan niet wordt overgenomen, en zo dus nooit de grote massa bereikt.