Impressie: de DLWO app van Surf en de SIG DLWO (#yam #hanicto #owd12)

Eén van de dingen waar de SURF Special Interest Group Digitale Leer- en Werkomgeving (SIG DLWO) zich in 2012 mee heeft beziggehouden is het schrijven van een publicatie over de ontwikkelingen van de DLWO in het hoger onderwijs. Nu kun je zo’n publicatie natuurlijk gewoon op papier uitbrengen (dat hebben ze ook gedaan), maar tegenwoordig tel je pas echt mee als je ook een app uitbrengt. Tijdens de eerste dag van Dé Onderwijsdagen 2012 kondigde SIG DLWO-voorzitter Nico Juist dan ook aan dat de DLWO app beschikbaar is voor de iPhone. Hieronder een korte impressie van de app.

De publicatie “Ontwikkelingen in de digitale leer- en werkomgeving” is geschreven op basis van input uit vijf Surfacademy-seminars onder de titel ‘Waar gaat het heen met de digitale leer- en werkomgeving?’, en op bijdragen in de wiki van de publicatie. Het doel van de publicatie is om in verschillende hoofdstukken het (complexe) landschap van de DLWO in Nederland te verkennen, en bij te dragen aan de discussie over ontwikkelingen op het gebied van de DLWO. Als je je bezighoudt met dit onderwerp is deze publicatie dus verplichte kost.

De appversie van deze publicatie bevat in feite dezelfde hoofdstukken en teksten als in de wiki en de publicatie; in de app worden ze alleen ‘stories’ genoemd. Of het lezen van de de hoofdstukken nou zo geschikt is voor de iPhone zal een kwestie van smaak zijn (ik pak dan liever m’n iPad) ; een mooie toevoeging van de app is wel dat je door middel van een tag cloud vrij kunt bladeren tussen voor jou relevante onderwerpen. En is als je een interessant hoofdstuk hebt gevonden, kun je hem gelijk delen op Twitter of LinkedIn. Of in Read it Later zetten, zodat je het artikel alsnog wat makkelijker kunt lezen op een iPad. De app werkt verder redelijk goed; hij crasht soms wel als je artikelen via de tag cloud probeert te openen.

Ondanks dat het lezen vanaf een iPhone scherm misschien niet ideaal is, vind ik het wel passen dat via Surf ook de mogelijkheden van publiceren via apps wordt verkend. Nu alleen nog een educatieve app store waarin al dit soort apps verzameld wordt…

Hieronder enkele screenshots van de DLWO-app.

Advertenties