Review – De Microsoft Surface RT tablet (#surfedu #hanicto)

Tijdens mijn verblijf op de Educause 2012 conferentie in Denver heb ik er een weten te bemachtigen in een van de vele Microsoft pop-up stores in de VS: een Microsoft Surface RT tablet. Met de Surface RT hoopt Microsoft te laten zien dat een tablet meer kan zijn dan een consumptie-apparaat, onder andere door een slim toetsenbord en een volledige versie van Office 2013 toe te voegen.  De Surface RT is momenteel nog niet in Nederland te koop, en een releasedatum is momenteel nog niet bekend. Kan de Surface RT voor een net zo grote revolutie zorgen in het onderwijs (en daarbuiten) als de iPad 2,5 jaar geleden? En wat is ‘Windows RT’ eigenlijk? Lees hieronder verder voor mijn hele review.

 Hardware

De Surface RT is een tablet die qua grootte wel vergelijkbaar is met een iPad; het scherm van de Microsoft tablet is iets langer, en hij voelt iets zwaarder aan. De tablet is gemaakt van VaporMG, een speciale kunststof waardoor hij extra duurzaam en stevig zou moeten zijn. Om dat te demonstreren laat Microsoft de Surface dikwijls vallen in allerlei tests, of gebruikt Microsoft Manager Steve Sinofsky de tablet zelfs als skateboard. De tablet ziet er in ieder geval aantrekkelijk uit, al vind ik een iPad er nog steeds mooier en duurder uitzien. Wat de Surface RT in mijn ogen vooral bijzonder maakt is niet de tablet zelf, maar de ‘Touch Cover‘ die je er los bij moet kopen. De Touch Cover is in eerste instantie een beschermhoes die je net als de Smart Cover van de iPad ‘klikt’ op je Surface door middel van een magnetische verbinding. In de Touch Cover zit echter een compleet toetsenbord verwerkt. Door de Touch Cover op de tablet te klikken en de standaard op de achterkant open te klappen verander je de Surface RT in een handomdraai in een soort minilaptop waarop je prima langere documenten kunt typen. Om dat te onderbouwen typ ik deze review natuurlijk dan ook op mijn Surface, en dat gaat met een vergelijkbare snelheid als wanneer ik een gewone laptop zou gebruiken. Documenten sla je natuurlijk op op het interne SSD-geheugen (van mijn 32 GB versie is nog ongeveer 20 GB over voor documentopslag), op een geheugenkaart via de MicroSD kaart ingang, of gewoon op een USB stickje. De Surface RT heeft aan de rechterkant van het scherm namelijk een volledige USB 2.0 poort waar je naast USB-sticks ook allerlei andere accessoires als muizen, keyboard, printers e.d. kunt aansluiten. Apple wil je graag doen geloven dat USB poorten en geheugenkaartlezers onzin zijn op tablets, maar man, wat een vrijheid heb je ineens! Even bestanden kopiëren naar een externe harde schijf of geheugenkaart? Of een wireless presenter aansluiten voor je PowerPoint-presentaties? Het kan en werkt allemaal. Suck on that, Apple. De Surface RT is verder voorzien van een Micro-HDMI ingang, waarmee je via een los verkrijgbare VGA-adapter de tablet ook op een beamer kunt aansluiten. Die heb ik er ook bijgekocht maar moet ik nog steeds even testen.

Windows RT en Office 2013

Het nieuwe startscherm van Windows 8 / Windows RT

De Surface RT tablet draait op Windows RT, een speciale versie van Windows 8 die speciaal bedoeld is voor tablets met een energiezuinige processor. Windows RT ziet er op het oog eigenlijk exact hetzelfde uit als Windows 8, dus inclusief het nieuwe startscherm met de Live Tiles, de vele ‘gestures’ waarmee je Windows kunt bedienen, de ‘Charms Bar’, gebruikersaccounts (handig voor uitleentablets!) en de Windows Store om apps te downloaden. Het nieuwe startscherm werkt lekker vloeiend op de Surface RT, maar de nieuwe apps die Microsoft meelevert met Windows 8 en Windows RT, zoals Mail, People en Calendar, lijken helaas wat moeite met de wat beperktere rekenkracht van een tablet te hebben. De mail app is bijvoorbeeld wat traag met schermwisselingen, en de People app (die updates uit je sociale netwerken binnenhaalt) struikelt soms over nieuwe meldingen en crasht dan. Hierdoor voelt de Surface RT soms wat traag aan, zeker vergeleken met een iPad 2 of 3. Gelukkig gaat de batterij van de Surface RT wel bijna net zo lang mee als die van een iPad.

Een van de grootste verschillen ten opzichte van Windows 8 is dat je op Windows RT geen bestaande Windows XP / Windows 7 programma’s kunt installeren; als je apps wilt toevoegen aan je RT tablet ben je verplicht de Windows Store te gebruiken. Er is net als in Windows 8 wel een ‘bureaublad’ modus waarin je je weer even in Windows 7 waant, maar als je daarin een programma van het internet downloadt en probeert te installeren krijg je steevast de melding dat dat niet kan en dat je de Windows Store moet gebruiken.

PowerPoint 2013 op de Surface RT tablet

De klassieke bureaublad-modus is eigenlijk vooral aanwezig voor Office 2013, de nieuwste versie van Microsofts populaire kantoorsoftware, die gratis meegeleverd wordt met de Surface RT. Wanneer je een Office 2013 app start, zoals Word of PowerPoint, schakelt de tablet automatisch over naar de klassieke desktopomgeving. Je bent dan haast verplicht om je Touch Cover te gebruiken, want de klassieke Windows desktop is nog steeds niet echt geschikt om met je vingers te bedienen. In de bureaublad-modus heb je verder toegang tot o.a. Windows Verkenner, enkele bureau-accessoires als de Rekenmachine en het klassieke configuratiescherm. Die laatste is overigens ook aanwezig via het nieuwe startscherm, maar dan met veel minder opties. Dat is wel wat verwarrend, want in de meeste gevallen kun je wel af met het ‘nieuwe’ configuratiescherm, maar voor andere zaken (zoals bijvoorbeeld voor het verwijderen van gebruikersaccounts) heb je toch echt het klassieke configuratiescherm in de desktop-modus nodig. Ook Windows Update heeft op deze manier twee varianten. Het geeft Windows RT soms een wat onaf gevoel, alsof het Microsoft niet gelukt is om alle functionaliteiten op tijd te verwerken in de nieuwe Modern UI omgeving.

Apps

Of Windows RT een succes gaat worden zal vooral afhangen van de hoeveelheid goede apps in de Windows Store. Die is op moment van schrijven met enkele duizenden apps nog erg bedroevend. Er zijn bijvoorbeeld wel apps voor Evernote (wat kaal), Skype (prima), of OneNote (vreemd, want die zit ook al in Office 2013), maar must-have apps als Twitter, Facebook, Firefox, Chrome, Dropbox of Spotify schitteren door afwezigheid. Gelukkig wordt wel Internet Explorer 10 meegeleverd met de Surface, waardoor je in ieder geval nog de webversie van veel apps kunt gebruiken. Internet Explorer 10 ondersteunt helaas geen plugins, waardoor je bijvoorbeeld Google Hangouts, of sites die in Silverlight zijn gebouwd, niet kunt gebruiken.

Conclusie

We zijn beland in het ‘post-PC tijdperk’, een tijdperk waarin de desktop PC minder relevant is geworden en het vooral draait om mobiele apparaten. Met Windows 8, de Surface en Windows RT wil Microsoft laten zien dat ze klaar zijn voor dit tijdperk, en daar slagen ze wat mij betreft zeker in met deze echt vernieuwende hardware en software. In de praktijk is  De Microsoft Surface RT vooral een mooi apparaat, dat vooral door de slimme Touch Cover en de aanwezigheid van Office 2013 potentie biedt om je laptop voortaan echt thuis te laten. Maar het apparaat voelt dit moment ook nog wat ‘1.0’ aan, door de soms wat trage apps, de software die nog onaf aandoet en het erg magere aanbod in de Windows Store. Dat maakt de Surface RT op dit moment nog geen iPad killer, al ben ik wel benieuwd naar de Pro- versie van deze tablet, die ergens in de komende maanden moet uitkomen. Met een snellere processor en de mogelijkheid om Windows 7 apps te installeren zou deze Microsoft Surface Pro het de iPad wél eens lastig kunnen gaan maken.

De Surface RT in het onderwijs?

De Surface RT is wel geschikt voor het onderwijs, omdat…

 • … de Surface RT door het toetsenbord en Office net iets geschikter is voor producerend leren dan een iPad of Android tablet;
 • … de USB poort het mogelijk maakt om allerlei bestaande randapparatuur aan te sluiten (denk aan USB-sticks, printers en laserpointers);
 • … je gebruikersaccounts kunt aanmaken, waardoor de Surface prima als uitleentablet gebruikt kan worden;
 • … de tablet is gemaakt van erg stevig materiaal, waardoor de tablet niet meteen stukgaat als hij valt (denk aan gebruik op basisscholen)
 • … er Internet Explorer 10 op draait, waardoor op SharePoint gebaseerde leer- en werkomgevingen goed werken;

De Surface is minder geschikt voor het onderwijs, omdat…

 • … de hoeveelheid beschikbare (educatieve) apps erg beperkt is;
 • … de Surface niet zo makkelijk in gebruik is als een iPad (omdat je bepaalde zaken in de klassieke desktopmodus moet doen);
 • … je bestaande (educatieve) software (zoals digibordsoftware) er niet op kunt installeren.
 • … de Surface RT geen simkaart- slot heeft, waardoor je afhankelijk bent van wifi. Dat maakt de Surface minder geschikt voor mobile learning, of leren op plekken waar geen wifi is (denk aan excursies, verkenningstochten of praktijkleren)

4 gedachtes over “Review – De Microsoft Surface RT tablet (#surfedu #hanicto)

 1. Dag Frank,

  Prima en informatieve review.

 2. Zo, ik wacht nog even op de Pro, maar heb je ook wat, lijkt het

  • Let er wel op dat de Surface Pro dikker, zwaarder en duurder wordt; daarnaast zal de batterij ongetwijfeld minder lang mee gaan. Het tabletkarakter van de Surface gaat daarmee wel iets verloren; daar staat weer tegenover dat je een krachtiger en veelzijdiger apparaat krijgt.

Reacties zijn gesloten.