Supersnel mobiel internetten met 4G LTE: een testje (#hanicto)

SURFnet is onlangs gestart met een aantal pilots bij de Universiteit Utrecht om de mogelijkheden van LTE (ook wel 4G genoemd) in het onderwijs te verkennen. LTE wordt gezien als de opvolger van het huidige 3G netwerk dat nu gebruikt wordt om mobiel te internetten, en maakt het dankzij de veel hogere snelheid bijvoorbeeld mogelijk om hoge kwaliteit video te verzenden en te ontvangen via je smartphone of tablet. LTE is nog niet beschikbaar voor consumenten in Nederland, in tegenstelling tot landen als de VS en Duitsland. Voor deze pilots heeft SURFnet i.s.m. KPN een aantal (tijdelijke?) LTE- zendmasten geplaatst op de UU / HU campus; tijdens de summerschool ‘Mobiele Apps voor Onderwijs en Onderzoek‘ waren er een aantal LG LTE smartphones beschikbaar (de LG Optimus HD P936 om precies te zijn), waarmee de deelnemers het LTE netwerk konden testen.

De LG Optimus HD P936 is op het eerste gezicht een ‘gewone’ smartphone met een relatief groot scherm. Het toestel draait op het Android besturingssysteem (de inmiddels wat verouderde versie 2.3.3), en heeft qua uiterlijk wel wat weg van de Samsung Galaxy SIII. Op het campusterrein was het mogelijk om supersnel te internetten via de LTE- zendmast; de volgende zaken vielen me daar bij op:

  • Internet via LTE voelt inderdaad een stuk sneller aan dan wanneer je 3G gebruikt; een testje met de app ‘Speedtest.net‘ laat zien dat de snelheid in werkelijkheid inderdaad een stuk hoger is (zie screenshot hieronder). HD video bekijken via YouTube ging bijvoorbeeld uitstekend, en webpagina’s laadden supersnel. Ik heb videoconferencing (via Skype of Google Hangouts) niet kunnen testen, maar ik verwacht dat dit erg vloeiend was gegaan op dit toestel.
  • Het toestel werd erg heet tijdens het gebruik van 4G; daarnaast was het in de testperiode (zo’n uurtje of 6) gedaan met de batterij. Kan er wellicht aan liggen dat het toestel nieuw is, maar zo’n korte batterijduur maakt een toestel natuurlijk wel minder mobiel. Daarnaast is zo’n heet toestel alleen maar in de winter prettig, lijkt me.
  • Iets dat niet LTE gerelateerd is en een beetje off-topic: ik vind dat fabrikanten van Android toestellen eens moeten ophouden met het ‘skinnen’ van Android. Wat is er mis met ‘stock’ Android?

Voor onderwijsdoeleinden lijkt LTE me heel bruikbaar in de praktijk; dat laten de pilots bij Diergeneeskunde in Utrecht wel zien, en ook het ‘Learning on the Go’ project bij de HAN laat zien dat er behoefte is aan (hoogwaardige) videobegeleiding op afstand, bijvoorbeeld voor stagebegeleiding. Ik hoop dan wel dat 4G een iets betrouwbaarder netwerk wordt dan 3G, want daar heb ik toch regelmatig verbindingsproblemen mee, zeker op plekken waar veel andere mensen zijn.

Een gedachte over “Supersnel mobiel internetten met 4G LTE: een testje (#hanicto)

Reacties zijn gesloten.