Beheren van meerdere iPads in een schoolomgeving met Apple Configurator (#yam #hanicto)

Het komt steeds vaker voor dat opleidingen en scholen iPads aanschaffen voor algemeen gebruik, die dus niet aan een specifiek persoon worden gekoppeld. Zo hebben we hier op het iXperium een aantal iPads die studenten en docenten kunnen lenen voor gebruik in de klas. Deze iPads zijn daarom ook voorzien van een aantal educatieve apps, en voorbereid op het draadloze netwerk van het iXperium. Wat je natuurlijk niet wilt is dat gebruikers (per ongeluk) de geïnstalleerde apps verwijderen, het wifi wachtwoord wijzigen of het iTunes account veranderen. Of nog erger: allerlei social media- en emailaccounts instellen op de iPad en deze niet verwijderen voordat ze de iPad weer inleveren. Het beheren van iPads in een schoolorganisatie wordt dus steeds belangrijker, en als je dat handmatig moet doen is dat veel werk. Gelukkig heeft Apple onlangs de tool Apple Configurator uitgebracht, waarmee je meerdere iPads tegelijkertijd kunt beheren. Ik heb de tool onlangs maar eens getest op m’n Macbook.

Dat testen moest ook wel op m’n Macbook, want er is helaas geen Windows versie van de tool beschikbaar. Apple Configurator is te downloaden via de Mac App Store en is gratis beschikbaar. Met de tool kun je tot 30 iPads tegelijkertijd aansluiten op je Mac (als je een tray of zoiets als een Atesum Notecase hebt) en o.a. de volgende taken uitvoeren:

  • De iPads wissen en de laatste versie van iOS installeren;
  • Een of meerdere profielen installeren. In een profiel kun je bijvoorbeeld het wifi wachtwoord instellen, e-mailaccounts instellen, maar ook beperkingen instellen, zodat gebruikers bijvoorbeeld geen apps mogen installeren of verwijderen;
  • Een vaste set aan apps installeren. Wanneer je ook betaalde apps wilt uitrollen op de iPads, moet je wel eerst ‘redemption codes’ aanschaffen via Apple; instructies daarvoor vind je hier. Omdat je apps op deze manier kunt uitrollen wordt het instellen van een iTunes account op alle iPads eigenlijk overbodig.

Ik vond de tool op zich eenvoudig in gebruik, maar soms wel wat spartaans, zeker voor Apple begrippen. Zo is de interface niet op alle plekken vertaald naar het Nederlands, waardoor je soms Engelse en Nederlandse teksten tegelijkertijd in beeld ziet. Wanneer je een profiel aanmaakt en het scherm waarin je dit doet per ongeluk wegklikt, zul je helemaal opnieuw moeten beginnen met je profiel.

Ondanks deze kleine tekortkomingen denk ik wel dat dit een tool is waar veel scholen op wachten, al zullen ze er wel een Mac voor moeten aanschaffen als ze deze nog niet hebben. Hieronder een galerij met enkele screenshots van Apple Configurator.

Advertenties