Studenten Verpleegkunde oefenen met EPD, iPads en simulatiepatiënten (#yam #hanicto #hanlotg)

Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de praktijk oefenen studenten Verpleegkunde van de HAN tijdens de onderwijseenheid  ‘Verlenen van zorg AGZ 1’ met simulatiepatiënten in een tot ‘ziekenhuis’ omgebouwde vleugel van de hogeschool . Om in te spelen op actuele ontwikkelingen heeft de opleiding een elektronisch patiëntendossier (EPD) ontwikkeld waar de studenten tijdens de lessen gebruik van maken. Met behulp van iPads en QR-codes krijgen de studenten tijdens de lessen gemakkelijk toegang tot het dossier van de simulatiepatiënt.

Voordat de student in gesprek gaat met de simulatiepatiënt scant zij met de camera van de iPad 2 de QR-code die aan het bed van de simulatiepatiënt hangt. Meteen wordt het elektronisch patiëntendossier van de betreffende simulatiepatiënt geopend zodat de student tijdens of na het gesprek de relevante gegevens kan invoeren via de iPad. Dit scheelt niet alleen tijd maar laat de student ook op een mooie manier kennismaken met de allerlaatste techniek op dit gebied.

Het EPD is ontwikkeld door docent Remco Verweij. Remco geeft aan dat bestaande EPD-systemen vaak te prijzig en te complex zijn om in te zetten als lesmateriaal. Omdat er wel behoefte bestaat aan een EPD systeem om mee te oefenen, heeft de opleiding besloten er zelf een te ontwikkelen. Het EPD van Verpleegkunde is echter niet helemaal te vergelijken met een ‘echt’ EPD. Zo heeft het Verpleegkunde EPD veel functionaliteiten, maar heeft het ook enkele didactische mogelijkheden die het EPD geschikt maken voor gebruik in het onderwijs. Zo kan een simulatiepatiënt meerdere keren voorkomen in het systeem (onmogelijk in een echt EPD) zodat meerdere groepen met een enkel patiëntendossier kunnen oefenen. Daarnaast kunnen docenten in het systeem feedback geven op o.a. anamneses van studenten.

Het EPD is ontwikkeld in HTML5 waardoor het prima bruikbaar is op een iPad; door de integratie met QR-codes is het EPD met name geschikt in combinatie met een iPad 2. De eerste pilots tonen aan dat studenten het EPD veel gebruiken en dat het systeem prima bruikbaar lijkt voor de lessen. Na de pilots kijkt men in hoeverre het EPD verder ontwikkeld kan worden en of het systeem ook interessant is voor andere opleidingen binnen de faculteit GGM.

Hieronder enkele screenshots van het zelf ontwikkelde EPD- systeem.

Advertenties

3 gedachtes over “Studenten Verpleegkunde oefenen met EPD, iPads en simulatiepatiënten (#yam #hanicto #hanlotg)

 1. he Frank
  een interessante ontwikkeling,
  wie is de contactpersoon van dit project?

  • Hoi Esther,
   als je me even een mail stuurt (frank.thuss at han .nl) stuur ik je de contactgegevens.

 2. Pingback: Studenten Verpleegkunde oefenen met EPD, iPads en ... | Gesimuleerd leren voor onderhoud op high tech producten | Scoop.it

Reacties zijn gesloten.