Pabo docent Hans Nijtmans laat studenten mobieltje actief gebruiken in de les (#yam #hanicto #hanlotg)

Hans Nijtmans is docent bij Pabo Arnhem en laat studenten actief gebruiken van hun smartphones tijdens de les. Studenten geven aan hier erg enthousiast over te zijn. Onlangs had ik een gesprek met Hans waarin hij vertelt wat het gebruik van mobieltjes in de les tot nu toe heeft opgeleverd, en hoe hij dit heeft aangepakt.

Brainstormen via Socrative.

Hans maakt vooral gebruik van de app Socrative, een gratis tool waarmee studenten kunnen reageren op stellingen en vragen via hun smartphone. Hans zet Socrative in voor de volgende werkvormen:

 • Als mini-quiz in de les: studenten reageren op vragen over de behandelde stof. Vaak werkt deze vorm als een soort ‘energizer’; omdat de werkvorm kort is en de studenten het leuk vinden om hun mobieltje op deze manier te gebruiken.
 • Brainstorming. Wanneer Hans de groep laat brainstormen over een bepaald onderwerp, gebruiken de studenten Socrative om hun meningen te verzamelen. Studenten zien alle ingediende meningen meteen op de beamer, en kunnen vervolgens in Socrative stemmen op welke mening zij het belangrijkst vinden (via de ‘Vote on responses’ optie). Hans geeft aan dat brainstormen op deze manier makkelijker is dan via een whiteboard of flipovervellen.
Hans geeft aan dat studenten erg snel aan de slag konden met Socrative; hij heeft eigenlijk maar één keer kort hoeven uitleggen hoe ze met hun smartphone konden inloggen op de app, en de rest ging eigenlijk vanzelf. Omdat Socrative niet een echte app is maar een soort mobiele website die op de meeste smartphones werkt, kunnen de meeste studenten ook meedoen met de werkvormen.
Hans is enthousiast over Socrative en het gebruik van mobieltjes in de les, maar ziet nog wel enkele uitdagingen:
 • De schermlayout van Socrative zou wel verbeterd kunnen worden als je het als brainstorming tool wilt inzetten. Zo is de schermruimte wat beperkt voor lange antwoorden.
 • Studenten maken vaak gebruik van hun eigen internetbundel op hun smartphone, terwijl de HAN ook een wifi- netwerk heeft. Niet iedere student weet het bestaan hier al van.
Levert het gebruik van Socrative ook betere leerresultaten op? Halen de studenten bijvoorbeeld hogere cijfers? Hans geeft aan dat het nog te vroeg is voor uitspraken op dat gebied.  De studenten zijn er in ieder geval enthousiast over, en dat is natuurlijk in ieder geval belangrijk.
Hans kijkt overigens al weer verder naar enkele nieuwe toepassingen van ICT in het onderwijs. Zo wil hij binnenkort een proef doen met QR- codes. QR- codes zijn een soort streepjescodes die je kunt scannen met de camera van je mobiele telefoon, waardoor je bijvoorbeeld een tekst een internetadres kunt oproepen het scherm van je mobiel. Hans wil QR-codes gebruiken om vragen in te plaatsen, die hij dan ‘verstopt’ op allerlei plaatsen in het Pabo-gebouw. Studenten moeten dan actief op zoek gaan naar de vragen, waardoor je een vorm van ‘bewegend leren’ krijgt. Daarnaast wil Hans ook de tool Wallwisher uitproberen, om studenten voorafgaand aan een les leervragen te laten verzamelen.
Advertenties

7 gedachtes over “Pabo docent Hans Nijtmans laat studenten mobieltje actief gebruiken in de les (#yam #hanicto #hanlotg)

 1. Pingback: Daily Diigo Links 03/03/2012 | HANs on Experience

 2. Pingback: Pabo docent Hans Nijtmans laat studenten mobieltje actief gebruiken in de les (#yam #hanicto #hanlotg) | Onderwijs & Onderwijswetenschappen | Scoop.it

 3. En er is al zo heel veel meer mogelijk… Jammer dat er veel te weinig aan gedaan wordt en met name op instellingen die beweren leraren op te leiden voor de toekomst. Dit doe ik in het basisonderwijs en dan krijg je op zaterdagavond een filmpje van een samenvatting van aardrijkskunde. En dat kan iedereen! En waarom Wallwisher? Er zijn instrumenten die veel meer kunnen en kunnen bieden. Waarom altijd tekst?
  Meer weten? Heb het lef om contact op te nemen.

  Positieve kijk: Goede stap in de juiste richting en heel mooi dat het wordt weergegeven!

  • Klopt, er kan natuurlijk meer maar dit lijkt me toch een aardig begin. Op de HAN hebben we het iXperium (www.ixperium.nl); hier leren pabostudenten ICT-rijke leerarrangementen ontwerpen met de nieuwste technologieën.

 4. Pingback: Pabo docent Hans Nijtmans laat studenten mobieltje actief gebruiken in de les (#yam #hanicto #hanlotg) | cgowerkt, digitale informatievoorziening in onderwijs | Scoop.it

 5. Pingback: Pabo docent Hans Nijtmans laat studenten mobieltje actief gebruiken in de les | learn and teach | Scoop.it

 6. Pingback: Pabo docent Hans Nijtmans laat studenten mobieltje actief gebruiken in de les (#yam #hanicto #hanlotg) | Mobieltjes op school | Scoop.it

Reacties zijn gesloten.