Nog meer apps om jezelf overhoren: Drillster en MemoTrainer (#yam #hanicto)

Na mijn vorige post over de app Wrts wees Manon Bonefaas me op een andere interessante app waarmee je jezelf kunt overhoren: Drillster. Net als Wrts is Drillster een webapplicatie waar je zelf overhoringen kunt aanmaken, en deze kunt oefenen via een PC of via een smartphone app; Manon schreef er al eerder een blog over. Er zijn m.i. wel enkele verschillen met Wrts:

 • Drillster combineert verschillende soorten oefeningen om begrippen snel te memoriseren. Daarvoor worden Learning Analytics- achtige technieken gebruikt: een grafiek laat zien hoeveel je van de stof op dat moment beheerst. Zak je onder een bepaald niveau, dan krijg automatisch een mail dat je weer aan de slag moet.
 • Net als bij Wrts maak je de oefeningen zelf via de website. Je kunt de oefeningen echter delen zodat meerdere mensen vragen kunnen toevoegen. Zo kun je met een team bijvoorbeeld snel een zelftoets maken over een bepaald te leren onderwerp (met als voordeel dat het maken van toetsvragen op zichzelf al een lerend effect heeft). Daarnaast kun je de zelftoets publiceren zodat meerdere mensen deze kunnen gebruiken. Op de site vind je tevens andere gepubliceerde overhoringen terug, zodat je deze zelf ook kunt gebruiken.

Ik heb de iPhone app geïnstalleerd en een eerste overhoring aangemaakt voor een IPMA-C cursus die ons team adviseurs momenteel volgt. Daarbij vielen de volgende zaken op:

 • Om de app te kunnen gebruiken moet je de eerste keer een ‘API-key’ invoeren in de app; deze key vind je in je persoonlijke profiel op de Drillster website. Deze code is echter zo lang dat het geen doen is om deze in te typen op je iPhone. Het beste kun je even naar de Drillster site surfen op je iPhone en daar je persoonlijke API-key kopieren, zodat je deze kunt plakken in het openingsscherm van de app.
 • Als je veel mobiel wilt gaan overhoren is het verstandig om antwoordcategorieën kort te houden. Deze passen namelijk nauwelijks op de knoppen van de app; zie ook onderstaande screenshots.
 • De app werkt verder redelijk vlekkeloos; ideaal om tussendoor even enkele begrippen te oefenen. Een enkele keer crashte de app om onduidelijke redenen.

Hieronder enkele screenshots:

Voor mensen die aan de slag willen met zelftoetsing op een Android smartphone is er de app Memotrainer van aNewSpring. De app is gratis, maar de zelftoetsen haal je uit het aNewSpring e-learningplatform, en daar moet meestal wel voor worden betaald. Ik heb de app helaas niet zelf kunnen testen, omdat er zover ik kan zien geen iPhone versie van is. Ik kan dus ook niet zien of het ook mogelijk is om zelf toetsen toe te voegen aan Memotrainer. Heb je ervaring met Memotrainer, laat het dan even weten in de comments.

Advertenties

7 gedachtes over “Nog meer apps om jezelf overhoren: Drillster en MemoTrainer (#yam #hanicto)

 1. De MemoTrainer iPhone app komt binnenkort beschikbaar. Evenals een app voor alle devices om eerder gelezen content te kunnen naslaan.

 2. In het verleden memotrainer geimplementerd in het deeltijd volwassenonderwijs. Studenten warenner erg blij mee. Zeker de slimme herhaling en het instellen van een examendeadline is erg waardevol

 3. Wij hebben met Memotrainer een online examentraining gemaakt voor middelbare scholieren. Het goede hierbij is dat de Memotraining zich automatisch aanpast aan wat de leerling weet en wat niet. En door de herhaling blijft het ook nog eens hangen.

  Dankzij de app van Memotrainer kunnen de leerlingen nu ook nog eens op een makkelijke manier snel een paar vragen oefenen of begrippen leren. Wij zijn daar erg tevreden over.

  • Dank Joost, goed om te horen! Weet je of leerlingen de app ook veel gebruiken? Of gebruiken ze eerder gewoon de site van Memotrainer op de computer?

 4. Beste Frank, er zijn zeker leerlingen die de Memotrainer app (naar tevredenheid) gebruiken, alleen hebben we wel vragen ontvangen of er een iPhone app is. Daarvan weet ik dat die er aankomt.

 5. De MemoTrainer app is al een tijdje beschikbaar voor iPhone en de iPad. Uiteraard ontwikkelen we deze ook verder en is hij kosteloos beschikbaar voor gebruikers van het aNewSpring platform.

Reacties zijn gesloten.