De Apple TV: ideaal hulpmiddel voor het onderwijs? (#yam #hanicto)

Een tijdje geleden heeft Apple de Apple TV in Nederland op de markt gebracht. De Apple TV is een klein goedkoop zwart kastje die je kunt aansluiten op je TV en op je draadloze netwerk, waarmee je o.a. eenvoudig films uit iTunes en YouTube op je TV kunt kijken. De Apple TV heeft echter een functie die het apparaatje mogelijk ook interessant maakt voor het onderwijs: ‘Airplay Mirroring’, oftewel ‘synchrone weergave’ in goed Nederlands. Met Airplay kun je het scherm van een iPad 2 of iPhone 4S (helaas alleen deze twee devices) draadloos bekijken via een Apple TV. Dat maakt de Apple TV een handig hulpmiddel voor bijvoorbeeld de volgende didactische situaties:

 • Als vervanging voor een PC met beamer. Als er in het leslokaal een scherm is met daarop een Apple TV aangesloten, hoeft de docent voor een presentatie alleen nog maar zijn iPad 2 mee te nemen; met een druk op de knop kan hij zijn presentatie starten, zonder te hoeven worstelen met allerlei kabels.
 • Als hulpmiddel voor klassikale feedback op video-opdrachten. Wanneer studenten een iPad 2 of iPhone 4 gebruiken om bijvoorbeeld vaardigheidsoefeningen te filmen, dan zou je de Apple TV kunnen gebruiken om de filmpjes plenair te bekijken en te bespreken in de les. Je kunt namelijk eenvoudig van de ene iPad naar de andere iPad switchen.

Het thuisscherm van een iPad 2 draadloos weergegeven via een Apple TV

Op papier klinkt dit geweldig, maar een kleine test met een collega van de opleiding Verpleegkunde breng wel enkele tekortkomingen van dit gebruik van de Apple TV aan het licht:

 • Je moet de Apple TV aansluiten op het zelfde draadloze netwerk waar de iPads en de iPhones ook op zijn aangesloten. Nu kun je een iPad of iPhone prima aansluiten op het nieuwe Eduroam netwerk van de HAN, maar dit lukte ons niet met de Apple TV. De reden is dat het Eduroam netwerk een beveiligingsprotocol gebruikt dat geschikt is voor bedrijfsmatig gebruik, en dat door verreweg de meeste moderne devices ondersteund wordt. De Apple TV is echter ontworpen voor thuisgebruik, waardoor dit protocol simpelweg ontbreekt. We hebben de test dus moeten vervolgen op een eigengemaakt tijdelijk draadloos netwerkje.
 • Het synchroon weergeven van beeld werkt alleen goed als het signaal van de draadloze verbinding sterk is. Wanneer je wat verder van het access point af zit treedt er al gauw vertraging op tussen het beeld van de iPad en het beeld op de Apple TV; in sommige gevallen valt soms de gehele verbinding weg.
 • Wanneer je geen wachtwoord hebt ingesteld op de Apple TV, kan iedere iPad 2 of iPhone 4S op hetzelfde draadloze netwerk verbinding maken; de Apple TV laat dan altijd het scherm zien van de laatste iPad die verbinding heeft gemaakt. Dit kan m.i. snel leiden tot wat chaotische situaties; je zou eigenlijk willen dat er voor de docent een soort ‘control panel’ is waarmee hij kan selecteren welke iPads wel en welke geen verbinding kunnen maken.

Al met al zitten er nu dus nog wat technische beperkingen aan het gebruik van een Apple TV binnen een schoolorganisatie als de onze; niet vreemd als je bedenkt dat de Apple TV helemaal niet is ontworpen voor dit soort situaties.  In de toekomst zie ik echter dit soort apparaten wel als een standaard onderdeel van elke lesruimte. Het gemak waarmee je het beeld van verschillende soorten devices op één scherm plenair kunt laten weergeven zorgt voor nieuwe didactische mogelijkheden. En wat gaat deze ontwikkeling betekenen voor digiborden? Met een apparaat als een Apple TV heeft straks iedere leerling misschien wel een digibord in zijn eigen zak.

Advertenties

4 gedachtes over “De Apple TV: ideaal hulpmiddel voor het onderwijs? (#yam #hanicto)

 1. Hebben jullie toevallig al een oplossing gevonden voor het Apple TV/Eduroam verhaal ?
  Alvast dank !

  • Niet een oplossing, maar wel een workaround: door een Apple Airport Express te plaatsen in een lokaal creeer je een lokaal netwerkje waar de Apple TV wel mee overweg kan. Hier moet de docent en de studenten dan wel op inloggen. Niet een geweldige oplossing, maar de Apple TV is dan tenminste bruikbaar.

 2. Je kunt AppleTV ook via een apart SSID aanbieden en gebruik blijven maken van je eigen infrastructuur. (mits de ict afdeling mee wil werken) Bijvoorbeeld:SSID “han”. Als je daarnaast het SSID toewijst aan 5 GHz kun je problemen met 2,4 GHz voorkomen (interferentie) Ik heb op dit moment een AppleTV geplaatst in een wlan test netwerk(medewerkers) van de UvA. Dit ssid is gekoppeld aan dezelfde eduroam radius server. Vanuit radius kan ik bepalen of de persoon een medewerkers of student is. Ik denk dat de oplossing voor studenten, op dit moment, te complex is. Voor medewerkers zie ik mogelijkheden! Cisco heeft een bonjour implementatie document geschreven. Kijk hier anders eens naar : http://www.cisco.com/en/US/products/hw/wireless/ps4570/products_tech_note09186a0080bb1d7c.shtml . Overigens komt aerohives binnenkort met een bonjour gateway. Dit kan zeer interessant zijn !

  Ik ben enthousiast, wellicht binnenkort meer ?!

  • Dank voor de tip! We zijn inmiddels de mogelijkheden van een apart SSID (via Apple Airport Express) aan het onderzoeken.

Reacties zijn gesloten.