Een testje: op afstand samenwerken(d leren) met Google Hangouts (#yam #hanicto)

Ik heb zojuist met een aantal collega’s de nieuwe, geavanceerdere versie van Google Hangouts uitgeprobeerd, en we zijn onder de indruk van de mogelijkheden. Google Hangouts is een onderdeel van Google Plus, de grote Facebook concurrent van de zoekgigant. Met de geavanceerde versie van Google Hangouts (Hangouts met extra’s) kun je o.a.:

 • Videochatten met maximaal 10 mensen tegelijkertijd
 • Real-time samenwerken in documenten en notities
 • Je scherm delen met de andere deelnemers
 • Samen synschroon kijken naar video’s op YouTube
Na enkele opstartproblemen werkte de Hangout vlekkeloos. Google Hangouts lijkt toch enkele goede kansen te bieden voor het onderwijs:
 • Het real-time samenwerken aan documenten werkt geweldig. Je kunt tegelijkertijd typen en praten; in het document zie je wie wat aan het typen is op dat moment. In plaats van een document kun je ook gezamenlijk aantekeningen maken in een soort notitieblok. Lijkt me ideaal voor groepsopdrachten in deeltijdstudies.
 • Schermdeling is een geweldige feature in Hangouts. Een van de deelnemers kan zijn scherm laten zien aan de overige deelnemers, zodat zij kunnen meekijken met wat er op het scherm gebeurt. Dit lijkt me erg handig voor bijvoorbeeld software-instructies op afstand.
 • Ook het inloggen via de iPhone werkte prima. Je hebt dan echter geen toegang tot de samenwerkingsmogelijkheden.
 • Je kunt een Hangout eenvoudig afschermen tot op persoonsniveau. Hiermee voorkom je ongewenst meekijken.
 • Er kunnen (volgens mij) maar 10 deelnemers in een Hangout. De groep kan dus niet te groot zijn.
 • Je kunt een sessie nog niet opnemen; andere systemen zoals Adobe Connect kunnen dat wel.
 • Op m’n iPhone liep de batterij redelijk snel leeg tijdens de Hangout- sessie; je kunt je dus afvragen hoe mobiel Hangouts dus eigenlijk is.
Ondanks dat we maar een korte test deden, leverde dit al wel enkele aandachtspunten op:
 • Je hebt een Google Account nodig, dat ook toegang heeft tot Google Docs, anders werken de samenwerkingsmogelijkheden niet. Dit moet je vantevoren even controleren.
 • Zorg ook vantevoren dat video en geluid naar behoren werkt. Op sommige laptops werkte het geluid bijvoorbeeld niet in Hangouts, maar wel in andere applicaties.
 • Het beste kun je Google Chrome gebruiken als browser voor Hangouts. In Internet Explorer werkt bijvoorbeeld het notitieblok niet goed.
 • De standaard versie van Hangouts heeft de samenwerkingsmogelijkheden nog niet. Als je een Hangout voor samenwerking wilt, geef dan bij het opstarten van de Hangout aan dat je Hangouts met extra’s wilt inschakelen. Deze link kun je nog al eens over het hoofd zien.
Hieronder enkele screenshots van onze test!

Scherm delen in Google Hangouts

Google Hangouts

Samen werken aan een document in Google Hangouts

Google Hangouts op de iPhone

Advertenties

16 gedachtes over “Een testje: op afstand samenwerken(d leren) met Google Hangouts (#yam #hanicto)

 1. Pingback: Google Reader Shares for September 29th | HANs on Experience

 2. Interessant stuk. Ik word nieuwsgierig om het zelf uit te gaan proberen. Misschien met een aantal studenten uit het semester dat ik nu geef. Het sluit aan bij de stof en ik ben benieuwd naar wat studenten van dergelijke toepassingen vinden in/voor het onderwijs.

 3. Hoi Tim, dat klinkt goed, ben erg benieuwd naar je bevindingen! Hou je ons hier op de hoogte? 🙂

 4. Ik vermoed dat je op een Galaxy Tab vast zit aan de Android app (de smartphone versie); die ondersteunt wel het videobellen in een Hangout, maar niet de samenwerk-functies zoals hierboven beschreven. De werking is dus vergelijkbaar met de iPhone app. Je kunt waarschijnlijk op de Tab wel surfen naar de desktop versie van Google+, maar daar zal de Hangout niet in werken omdat je dan een desktop-plugin moet installeren.

 5. Ik heb hangouts ook uitgeprobeerd, werkte goed. Ik vind het nog wel een nadeel dat iedereen een gmail adres moet hebben of zou dat nog soepeler worden?

 6. Volgens mij hoef je niet per se Gmail adres te hebben, maar een Google Account; en die kun je ook aanmaken met een ander emailadres.

 7. Pingback: Google Hangouts Getest - Bureau Malkier - Advies over communicatie en organisatie

 8. Okay, ik ben om.
  Waarschijnlijk de moeite waard om een kijkje te nemen.
  Hartelijk dank voor je informatieve blog
  Gerald van Dijk
  lerarenopleider HU

 9. “Lijkt me ideaal voor groepsopdrachten in deeltijdstudies.” —> Dat kan ik bevestigen!
  Voor mij en twee mede-deeltijdstudenten Opleidingskunde is dit een perfecte oplossing.

  Het werkt zelfs beter dan met z’n drieen rond één schermpje zitten, omdat iedereen op z’n vaste favoriete werkplek zit en er a la minute (of meer: a la seconde) kan worden omgeschakeld tussen overleggen en individueel werken.

  Mijn bevindingen:
  – je hebt een redelijk groot scherm nodig. Op een 1280×800 Macbookje is het krap in de breedte, zeker als je comments wil invoegen in een document.
  – de geluidskwaliteit vind ik beter dan Skype, maar het kan lastig zijn om problemen met feedback (dat gepiep, niet het “Ik zie dat je…” :)) en achtergrondgeluid op te lossen. Oplossing: iedereen koopt een fatsoenlijke headset.
  – Inderdaad, met andere browsers werkt het niet helemaal lekker.
  – Google Docs mist toch nog enkele features van “volwassen” office-suites. Nog even volhouden….
  – Ja, het kan ook met een iPhone tijdens het autorijden…..

  Mocht je de hangout niet aan de praat krijgen, dan is Skype (of een andere VOIP-oplossing) in combinatie met “gewoon” Google Docs sharen een goed alternatief.

 10. Pingback: Mistig. Dán lekker thuis werken? | godelievett

 11. Heb vrijwel dezelfde test gedaan met een groepje studenten. Het is inderdaad een fantastisch hulpmiddel. Studenten zijn er zelf ook razend enthousiast over. Het mooie is ook dat diegene die spreekt ook meteen in het grote venster in beeld komt.
  Het zou nog mooier zijn als je in Google Docs een document ook meteen zou kunnen delen met een “kring” in plaats van met alleen individuen.

 12. Graag zou ik over instructievideos willen zien. Waar kan ik die vinden?

Reacties zijn gesloten.