Leer Engels ‘on the go’ met de Cambridge apps (#hanicto #yam)

Cambridge is een bekend instituut als het gaat om Engelse woordenboeken en ELT (English Language Teaching) cursussen en heeft nu ook verschillende smartphone apps uitgebracht. Zo zijn er apps waarmee je op verschillende niveaus je Engelse grammatica kunt verbeteren, en apps waarmee je spraakoefeningen kunt doen.

In de app ‘Advanced Grammar in Use: Activities’ kun je bijvoorbeeld aan de slag met verschillende oefeningen. Zo zijn er oefeningen waarbij je het goede woord zelf moet invullen, andere oefeningen zijn weer in de vorm van meerkeuzevragen. Je kunt zelf instellen of je feedback wilt bij iedere oefening (die is vrij beperkt) en de app biedt de mogelijkheid om notities bij te houden.

Cambridge

Een testje doen met een van de Cambridge apps

Met de app ‘Advanced Grammar in Use: Tests’ kun je Engelse grammaticakennis zelf toetsen. In de app kun je kiezen een ‘test’ modus en ‘practice’ modus. In de testmodus krijg je steeds verschillende soorten zinnen voorgeschoteld waarbij een gedeelte is weggelaten, en je het goede alternatief moet kiezen. Je voortgang wordt bijgehouden in een overzicht met statistieken, zodat je snel kunt zien hoe je er voor staat.  In de ‘practice’ modus kun je kiezen uit verschillende grammatica- onderdelen, zodat je je kunt concentreren op een onderwerp waar je bijvoorbeeld moeite mee hebt. In deze modus is er ook een ‘Info’ knop beschikbaar, maar in deze app verwijst deze knop eigenlijk alleen maar naar het bijbehorende boek, en dat is jammer. Het zou mooi zijn als er juist hier enkele aanwijzingen hadden gestaan, zodat je weer verder kunt oefenen.

Wat mij betreft is deze app van Cambridge een mooi voorbeeld van de meerwaarde van mobile learning apps. De oefeningen zijn uitdagend en zo gemaakt dat je de app al snel even opstart om op de verloren momenten een testje of een oefening te doen. De apps zouden nog beter zijn als er meer bruikbare feedback werd gegeven, en je je voortgang zou kunnen delen via bijvoorbeeld Facebook of Twitter. De apps richten zich daarnaast meer op het dagelijkse gebruik van Engels; het zou mooi zijn als er ook een variant kwam die zich bijvoorbeeld op zakelijk Engels zou richten.

De Cambridge iPhone apps kosten €7,99 (grammatica) of €2,39 (uitspraak) en zijn verkrijgbaar in de appstore. Volgens de Cambridge website zijn er ook Android varianten van de apps, maar om een of andere reden zijn deze alleen beschikbaar voor Amerikaanse gebruikers.

Advertenties