Video Time Machine – leuke iPad / iPhone app voor de geschiedenisles? (#in #yam #hanicto)

Nee, met deze app kun je niet jezelf terugtransporteren in de tijd, zover is de technologie nog niet :-). Met deze app kun je wel makkelijk allerlei videofilmpjes bekijken uit het verleden. Omdat geschiedenis pas echt levend wordt als je er beeld en geluid bij hebt, lijkt deze app me echt geschikt voor in de geschiedenisles op school. Of toch niet?

Je kunt filmpjes selecteren per jaartal en per categorie (zoals nieuws, sport, film, etc) . De teller gaat terug tot maar liefst 1860, maar verwacht voor pak ‘m beet 1916 niet al te veel videoclips. Verder kun je gevonden filmpjes delen via Facebook en Twitter, en kun je je via een speciale knop ook laten verrassen door een willekeurig filmpje.

Video Time Machine iPad interface

Gemakkelijk terug in de tijd gaan met Video Time Machine

De filmpjes zijn allemaal afkomstig van YouTube, en ook gewoon via de YouTube website te benaderen. Je kunt jezelf dan ook de vraag stellen of deze app de €0,79 wel waard is. Ik denk van wel. De app  maakt het gemakkelijker een tijdsbeeld te vormen dan dat je via de YouTube site zou moeten zoeken naar deze beelden. Bovendien werkt de sobere interface van de app minder afleidend dan de drukke

YouTube website, wat het gebruik in de geschiedenisles wellicht weer ten goede komt. De app heeft verder geen zoekmogelijkheden, je kunt dus alleen per jaartal en categorie selecteren.

Via de website van de makers kun je ook zelf YouTube filmpjes indienen. Het huidige aanbod is nogal Amerikaans georienteerd; het is me niet duidelijk of Nederlandse inzendingen ook geaccepteerd worden. Op de website staat ook een handleiding aan welke criteria de inzending moet voldoen; wie de inzendingen uiteindelijk beoordeelt is mij onduidelijk.

Conclusie: ik zie zeker mogelijkheden om deze app in te zetten in het geschiedenisonderwijs, maar dan zal het Nederlandstalige videoaanbod sterk uitgebreid moeten worden, en een uitgebreide zoekfunctie in de app is dan wellicht ook handig.

Advertenties

Een gedachte over “Video Time Machine – leuke iPad / iPhone app voor de geschiedenisles? (#in #yam #hanicto)

  1. lijkt me erg leuk http://www.interart.nl zou hier iets mee willen doen in de nieuwe duurzame galerie waar kunst, natuur en ook duurzaamheid een belangrijke rol spelen
    bv info over een helofytenfilter wat in 1800 al gebruikt werd maar na KOMST RIOLERING VERGETEN WERD kan interessant zijn maar bv ook de äirco”in een termietenheuvel waar geen elektriciteit aan te pas komt
    zoek nog wat enthousiastelingen om daar samen iets mee of aan te doen
    ben te bereiken op gdrakhorst@home.nl

Reacties zijn gesloten.