Onmisbare apps voor de iPad – de tussenstand

Ondertussen heb ik mijn iPad nu zo’n kleine vier maanden; tijd dus voor een tussenstand als het gaat om onmisbare apps in mijn werk als ICT en Onderwijsadviseur. Dit is tot nu toe mijn lijstje:

Productiviteit

 •  Dropbox (gratis) – hier kun je eenvoudig bestanden mee synchroniseren naar je iPad, zonder dat je iTunes nodig hebt. Om Dropbox te gebruiken heb je een Dropbox- account nodig; deze kun je via www.dropbox.com gratis aanmaken. Je hebt dan gratis de beschikking over 2 GB aan opslagruimte.
 • iAnnotate (E7,99) – met iAnnotate kun je PDF- bestanden openen en hier aantekeningen bij maken. De aantekeningen worden in het PDF- bestand opgeslagen en zijn dus ook op een PC te bekijken. iAnnotate werkt uitstekend samen met Dropbox.
 • QuickOffice Connect -( E14,99) – Standaard kun je bestaande  Microsoft Office- bestanden alleen lezen op de iPad. Met QuickOffice kun je ze tevens bewerken, en daarnaast nieuwe bestanden aanmaken. QuickOffice werkt goed samen met Dropbox.
 • Evernote (gratis) – Evernote is vergelijkbaar met Microsoft OneNote; je kunt er dus makkelijk aantekeningen mee maken. Op www.evernote.com  kun je een EverNote account aanmaken en dan worden je aantekeningen ook nog eens gesynchroniseerd via internet, zodat je er overal bijkunt.

Boeken en tijdschriften

 • Amazon Kindle (gratis) – Met de Amazon Kindle- app kun je e-books kopen en lezen via de Amazon- webwinkel. Mooie app; jammer dat het alleen werkt met boeken die daadwerkelijk via Amazon zijn aangeschaft.
 • Bluefire Reader (gratis) – met Bluefire kun je zowel beveiligde als onbeveiligde e-books lezen; de app biedt ook de mogelijkheid om boeken rechtstreeks te kopen en te downloaden.
 • PressReader (gratis) – met PressReader kun je tegen betaling zowel nationale als internationale kranten downloaden en lezen. In Nederland zijn o.a. de Volkskrant en De Pers te koop.
 • Zinio (gratis) – app waarmee je internationale tijdschriften kunt kopen en downloaden.

Sociale netwerken

 • Twitter (gratis) – de officiele twitter- app van Twitter zelf. Mijn favoriet.
 • Flipboard (gratis) – app die updates van Twitter en Facebook op een soort tijdschrift- achtige wijze weergeeft; erg mooi om te zien!

Onderwijs

 • eClicker (E8,99) – app waarmee je tijdens colleges kunt stemmen op stellingen van de docent. Zie ook mijn review op Hanovatie.
 • Questionmark (gratis) – Met deze app kun je QMP toetsen afnemen als student; om in te loggen op bestaande toetsen heb je wel de nieuwste QMP- serverversie nodig en die heeft de HAN nog niet. Je kunt wel een voorbeeldtoets bekijken en dit laat wel de mogelijkheden van deze app zien.
 • Blackboard Mobile Learn (gratis) – de HAN gebruikt Blackboard niet dus strikt genomen kunnen we op de HAN niets met deze app. Omdat je wel kunt inloggen op een demo- omgeving van Blackboard zelf laat het wel goed zien wat een mobile app zou kunnen betekenen voor een digitale leer- en werkomgeving.
 • TED (gratis) – met TED kun je gratis video’s van allerlei seminars en presentaties bekijken.

Multimedia

 • VLC (gratis) – Met VLC kun je video’s bekijken, ook formaten die de iPad normaal gesproken niet ondersteunt, zoals divx en xvid. Helaas nog niet heel stabiel.
 • Photoshop Express (gratis) – met deze app kun je foto’s eenvoudig bewerken op je iPad.
Advertenties

6 gedachtes over “Onmisbare apps voor de iPad – de tussenstand

 1. Is ‘shareplus office mobile cliënt’ geschikt voor de ipad en HAN scholar? Geloof dat het alleen werkt met sharepoint 2010, maar weet dat niet zeker.

 2. Frank
  Erg handig wat je tot nog toe hebt uitgezocht voor de Ipad, temeer omdat we bij verpleegkunde sinds gisteren ook zo’n apparaat hebben om uit te proberen.
  Ik begrijp dat je geen software zoals de office suite voor de apple kunt intstalleren en je het moet doen moet gratis en betaalde apps.
  Enig idee of dat in latere versies van de ipad gaat veranderen?
  Verder ondervinden een aantal collega’s van me problemen bij het inloggen op het Han netwerk.
  Ze hebben gebruik gemaakt van de link die je in je blog opgaf en alles lijkt prima in orde , maar als ze op de Han verbinding willen maken via wif netwerk dan lukt dat niet
  Bij mij liep het vlekkeloos.
  Heb een van de betreffende medewerkers mee naar mijn huis gesleept en daar de procedure herhaald via mijn wifi verbinding maar ook dat leverde op school niet het gewenste resultaat op
  Enig idee wat er mis kan zijn??

  Alvasr bedankt

  • Hoi Harry,

   Geen idee of in toekomstige versies van de iPad er een volledige Office versie komt, ik verwacht eerlijk gezegd van niet. Ik hoop eerlijk gezegd dat Office Web Apps, de nieuwe Google Docs concurrent van Microsoft, gaat werken in de Safari- browser van de iPad.

   Jammer dat het inloggen op wifi niet bij iedereen lukt. Soms helpt het om het wifiprofiel te verwijderen en dan opnieuw te installeren. Verwijderen van het wifiprofiel doe je via Instellingen –> Profiel.

   • Dag Frank en Harry, Sinds een paar weken ben ik ook aan de
    iPad en bij Saxion moet je inloggen via Cisco Network Acces en je
    krijgt dan een website waar je moet klikken op Restricted Access.
    Daarna kun je gewoon werken. Ik weet niet of bij jullie ook een
    dergelijk systeem actief is, maar misschien heb je er iets aan.
    Groet, Wim

 3. Dank voor de tips. Ben benieuwd naar jullie ervaringen met bijvoorbeeld de eClicker.

 4. Hallo frank,

  Een erg handige App voor scholar is SharePlus (lite) op je iPad.
  De Lite versie is gratis en daarmee kun je snel op scholar bij je bestanden.
  Mogelijk is het een app die je ook kunt opnemen in je blog

Reacties zijn gesloten.